Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

V Bratislave odpremiérovali nový dokument o V. Havlovi

V piatok 12. januára 1990 navštívil prezident ČSSR Václav Havel hl. mesto SSR Bratislavu. V. Havel pri prejave na zhromaždení občanov Bratislavy na námestí SNP,. Foto: TASR

Snímka predstavuje Havla nielen ako osobnosť politických či kultúrnych dejín, ale aj ako obyčajného človeka v každodenných situáciách.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Tady Havel, slyšíte mě? je názov nového dokumentárneho filmu, ktorý v pondelok (8. 4.) v Bratislave odpremiéroval jeho režisér a scenárista Petr Jančárek spolu s producentom Jiřím Konečným a koproducentom Michaelom Kocábom.

Snímka predstavuje Havla nielen ako osobnosť politických či kultúrnych dejín, ale aj ako obyčajného človeka v každodenných situáciách, navyše sužovaného zdravotnými problémami. Do kín vstúpi 11. apríla. TASR o tom informoval PR manažér distribučnej spoločnosti Continental film Peter Gašparík.

Časozberný dokument sleduje Havlove posledné roky. "Vytvára tak mnohovrstvový portrét, v ktorom prezident necháva filmárov nahliadnuť do zákulisia svojho života a odhaľuje rýdzo osobné momenty, ktoré sme doteraz na filmových plátnach ani televíznych obrazovkách nemali možnosť vidieť. So zmyslom pre humor sa pritom zamýšľa nad svojím politickým odkazom aj univerzálnymi ľudskými otázkami," približuje distribučná spoločnosť. Dodáva, že ústredným motívom sú paralely medzi Havlovým životom a úspešnou hrou "Odcházení", ktorej filmovú adaptáciu si tvorca vždy prial zrežírovať.

Film na slávnostnej projekcii v Bratislave videlo viacero osobností spoločenského života. Nechýbali zástupcovia politickej scény. Medzi nimi napríklad Magda Vášáryová, František Mikloško či Peter Weiss. Tvorcov prišiel podporiť aj spevák Richard Müller.


Trailer filmu: