Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Bratislave otvorili medzinárodný filmový festival Hory a mesto

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Halász

Otvárací večer festivalu patrí slovenským filmom a ich premiéram.

Bratislava 28. marca (TASR) - V Bratislave otvorili 13. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Otvárací večer patrí slovenským filmom a ich premiéram. Na programe je snímka All in - Tatry bez limitov režiséra Jozefa Páleníka, séria kratších filmov - La Bomba, Pocit nekonečna, film Sama Jaška Nomádi, Vanda režiséra Michala Pusztaya a dve animované snímky najmladších tvorcov - len 10-ročnej Vandy Michalkovej (Dobrý duch lezcov) a 11-ročného Filipa Michaligu (Divoké kanoe). Prednáškou na tému bouldrovanie v južnej Afrike sa predstavil Tomáš Greksák.




Okrem prehliadky filmov, ktoré sú tematicky rozdelené na lezecké, vodácke, cyklistické, lyžiarske, environmentálne, filmy o lietaní a turistike, festival opäť ponúkne viacero zaujímavých hostí a ich multimediálne prezentácie. "Veľmi nás teší, keď sa hostia na náš festival vracajú. Tentoraz opäť prijal, po niekoľkých rokoch, naše pozvanie Rakúšan Thomas Miklautsch, absolútny živel, nekonvenčný typ, ktorý sa venuje windsurfingu a je neskutočne zanietený pre to, čo robí," povedal programový riaditeľ festivalu Alan Formánek. Miklautsch sa venuje windsurfingu na vysokohorských jazerách v Chile, Pakistane a okolo Mysu Horn, ako aj skákaniu z pobrežných útesov na ostrove Malpelo v Kolumbii. V Bratislave uvedie svoju prezentáciu Cesta od extrémnych športov k dobrodružnému filmovaniu.

Neformálna časť festivalového programu umožní divákom dostať sa do bezprostrednej blízkosti hostí a rozprávať sa s nimi. Svoje schopnosti predvedie fanúšikom outdoorových aktivít hviezda festivalu, 51-ročná športovkyňa, rešpektovaná legenda vo svete lezenia, stále aktívna Američanka Lynn Hill. "Pôjde si v piatok (30.3.) medzi 16.00 a 19.00 h zaliezť na umelej stene do známeho lezeckého centra Vertigo," potvrdila pre TASR PR manažérka festivalu Zuzana Golianová. Multimediálnu prezentáciu Lynn Hill pod názvom Život, cesty a vývoj voľnej lezkyne si môžu návštevníci festivalu pozrieť v sobotu 31. marca.

V rámci neformálneho programu predstaví svoje akrobatické umenie v bratislavských uliciach aj nemecký šoumen, monocyklista Lutz Eichholz. Trojnásobný svetový šampión predvedie exhibíciu plnú dych vyrážajúcich kúskov, trikov a neuveriteľnej zručnosti na bicykli s jedným kolesom, prezentáciu bude mať v nedeľu (1.4.). V rámci nej ponúkne rozprávanie a premietne fotografie z jazdenia na jednom kolese v Maroku a v Alpách.

Festival Hory a mesto potrvá v multiplexe Cinema City, v nákupnom centre na petržalskej strane Dunaja, do nedele 1. apríla. V priebehu piatich dní premietne 52 filmov, z toho 18 slovenských, predstaví 11 hlavných hostí, ponúkne 18 prednášok cestoklubov Kino Svet, sedem fotovýstav či víkendové lezecké preteky.