Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

V Bratislave otvorili výstavu fotografií Arktída – nová hranica

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava bude bezplatne prístupná verejnosti do 21. septembra.

Bratislava 30. augusta (TASR) – Výstavu fotografií na tému klimatických zmien Arktída – nová hranica otvorili v utorok podvečer v Bratislave na Vajanského nábreží pri Propeleri. Autormi fotografií sú členovia medzinárodnej poroty Slovak Press Photo 2022 Kadir van Lohuizen (Holandsko, predseda poroty) a jeho kolega Yuri Kozyrev (Rusko, člen poroty).

Výstava fotografií približuje dôsledky klimatických zmien a stúpania morských hladín na ľudstvo. Následkom klimatických zmien ľadovce na celom svete ustupujú a ľad v Grónsku a v Antarktíde sa topí zrýchleným tempom. Erózia pobreží, záplavy a čoraz častejšie vlnobitia na pobreží spôsobujú, že ľudia musia utekať zo svojich domovov. Výstava približuje päť lokalít sveta, v ktorých je problematika klimatických zmien a otepľovania vysoko aktuálna a ich dôsledky sú evidentné – Aljaška, Grónsko, Kanada, Rusko a Nórsko.

Kozyrev cestoval smerom na východ a van Lohuizen smeroval na západ. Každý z nich precestoval polovicu polárneho kruhu, aby sa v septembri stretol v Berinskom prielive. Od Ruska po Nórsko, Grónsko, Kanadu a Aljašku dvaja laureáti vo svojich oblastiach výskumu skúmali kľúčové otázky ovplyvňujúce Arktídu, otvorenie nových obchodných ciest, militarizáciu hraníc, hľadanie nerastných surovín či polárny turizmus a ich vplyv na náš každodenný život.

"Topenie polárneho morského ľadu je v procese, ktorý navždy mení mapu sveta. Návštevou všetkých postihnutých regiónov a krajín v rámci jednej expedície a ukázaním toho, ako rôzni hráči – počnúc Ruskom a USA – pracujú na dobytí severného pólu, odhalíme, aký globálny význam má vplyv klimatických zmien v Arktíde pre zvyšok sveta," uvádzajú autori.

Výstava bude bezplatne prístupná verejnosti do 21. septembra.