Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Bratislave premiérovala komédia Matky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Matky vstúpia do českých a slovenských kín vo štvrtok 24. júna.

Bratislava 23. júna (TASR) - Ako byť mamou a nezblázniť sa z toho je téma romantickej komédie režiséra Vojtěcha Moravca Matky. Snímku, ktorá počas druhej vlny pandémie spojila českých a slovenských filmárov, odpremiérovali v utorok v Bratislave.

Vo filme o tom, aké to je byť v dnešnej dobe mamou malých detí, zároveň ženou, kamarátkou a partnerkou, hrajú Hana Vagnerová, Petra Hřebíčková a Sandra Nováková, Slovensko zastupuje Gabriela Marcinková. Mužskými partnermi hlavných hrdiniek sú Jakub Prachař, Jiří Langmajer, Vladimír Polívka, Václav Neužil a Štěpán Benoni.

Pod scenár sa podpísala Vanda Zaplatílková Hutařová spolu so Sandrou Novákovou. „Narodila sa mi dcéra Mia a bol to taký silný zážitok, že sa mu asi nič na svete nevyrovná. A ja som o tom potrebovala napísať," vysvetľuje nápad napísať scenár celovečerného filmu Zaplatílková Hutařová.

Dodáva, že motiváciou bolo aj to, že sa na začiatku materstva cítila úplne sama. „Jediný, kto sa mi snažil pomôcť, bol môj muž, ale ani on nemal s rodičovstvom skúsenosti. A potom sa zrazu začali objavovať mladé matky, ktoré zažívali podobné pocity a mali chuť sa o ne so mnou podeliť. Predtým som nemala takmer žiadne kamarátky, teraz ich mám niekoľko, materstvo nás spojilo."

Spoluautorka scenára Sandra Nováková, ktorá stvárňuje postavu Zuzany, dodáva, že scenáristky nechceli moralizovať, presadzovať vlastné názory a postoje k materstvu:

„Skôr sme sa snažili o nadhľad. Priali sme si, aby sa vo filme čo najviac ľudí našlo, prípadne stotožnilo s nejakou situáciou. Či už je pozitívna, vydesená, vtipná, trpká, bláznivá, trápna, nedôstojná, frustrovaná, unavená žiarlivá, vášnivá alebo zamilovaná. Aby sa diváci smiali a boli zároveň dojatí."

Komédia rozpráva o štyroch najlepších kamarátkach, sebavedomých, múdrych ženách, ktoré si užívajú život a preberajú medzi sebou chlapov, vzťahy a sex. Okrem toho sa ale starajú o deti, alebo ich práve porodili, prípadne nejaké čakajú. Ústrednou postavou je Sára, profesionálna influencerka spätá so svetom sociálnych sietí. Ako čerstvá matka sa chystá napísať knihu, no predstavovala si to celé trochu jednoduchšie. Hedvika žije ako v zlatej klietke, má manžela workoholika, ktorý doma veľa času netrávi, niet divu, že ju očarí mladý pouličný spevák. Zuzana je po rozchode bez peňazí, ale musí uživiť dve malé deti. Eliška je tehotná, má skvelého chlapa, ale aj neznesiteľnú matku a nikdy sa nekončiace nevoľnosti.

Matky vstúpia do českých a slovenských kín vo štvrtok 24. júna.