Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa je Film Expo, podporil ho aj režisér V. Struhár

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Komplexné podujatie predstavuje súčasný stav filmovej techniky a technológie na Slovensku a zároveň vytvára priestor na predvedenie jej praktického použitia.

Bratislava 23. mája (TASR) - Asociácia slovenských kameramanov (ASK) organizuje vo štvrtok v Bratislave prvý Industry Day, ktorý sa pod názvom Film Expo koná v Ateliéroch Studia 727. Na programe veľtrhu sú workshopy, prednášky a prezentácie technologických noviniek na podporu kreatívnej tvorby filmárov. Jedným z prednášajúcich je slovenský režisér Vlado Struhár, ktorý pred desiatimi rokmi vyvinul software Qtake. Využívajú ho hollywoodske produkcie okolo Petra Jacksona, Jamesa Camerona a Stevena Spielberga.

"Hollywood mal vždy nové a náročné technické požiadavky. My sme ich vedeli splniť, a tak sme sa dostali až do súčasnosti, kde je Qtake kľúčovou časťou pri výrobe filmov ako Avengers, Star Wars či Avatar," hovorí Struhár. Ako reklamný režisér potreboval pri tvorbe nástroj, ktorý by mu umožnil čo najefektívnejšie nakrúcanie. A dnes tvrdí, že aj vďaka svetovým režisérom a ich náročným požiadavkám sa hranice posúvajú stále ďalej.

"V posledných rokoch sa deje na svetových filmových pľacoch obrovská zmena: sledovanie nakrúcania bolo vždy tak, že sa všetci pozerali na pár obrazoviek, ktoré boli umiestnené v statívoch. Vďaka našej technológii však môžu na monitorovanie nakrúcania členovia štábu použiť svoje iPhony, iPady a Macy... môžu si sami vybrať, ktorú živú kameru sledujú a ktorý nakrútený záber si prehrajú. Tá istá aplikácia im tiež umožňuje kolaboráciu na metadátach, ktoré sú podstatné pre postprodukciu, čím sa celý proces tvorby stáva oveľa efektívnejší," vysvetľuje "revolučnú zmenu", vďaka ktorej sa jeho technológia dostala napríklad medzi Favourite Picks na NAB Show 2019 Las Vegas a predstaví ju aj v rámci ASK Industry Day.

Komplexné podujatie predstavuje súčasný stav filmovej techniky a technológie na Slovensku a zároveň vytvára priestor na predvedenie jej praktického použitia. Prezentácie sú určené pre všetky subjekty slovenského filmového priemyslu. "Zameriavame sa nielen na predvádzanie filmovej techniky a inovačných technológií, ale spájame kreatívnu prácu všetkých filmárskych profesií," dodáva riaditeľ Industry Day, člen asociácie, Noro Hudec. Prínosom veľtrhu má byť podľa neho podpora slovenských firiem, už etablovaných, ale aj podpora menej známych prenajímateľov techniky, ktorí sa ešte len snažia presadiť sa na trhu.

Podujatie otvára priestor aj zahraničným firmám a producentom, s úmyslom kvalitatívneho zlepšenia slovenského filmového prostredia a súčasne podporiť aj cestu slovenským subjektom do zahraničia. Jednotlivé vystúpenia a ukážky zahrňujú oblasť prenájmu filmovej techniky s možnosťou presahu na postprodukčný proces, strih, grading a iné riešenia, ktorú sú súčasťou tvorby audiovizuálneho diela. "Na programe sú aj tematické prednášky o oblastiach a aspektoch práce podmieňujúcich tvorbu audiovizuálnych diel, venovať sa budeme aj legislatíve pri využívaní dronov, povolenia nakrúcania a podobne. Tieto témy sú prezentované za účasti odborníkov," uzavrel Hudec.

Film Expo ponúka aj výstavu testovacích obrazcov slovenského kameramana Ivana Puťoru, ktorý v roku 2017 získal v Bratislave cenu za technologických prínos v rámci podujatia Kamera.