Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa stretnú nadšenci rozhlasového vysielania

Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová

Medzinárodná súťažná prehliadka tvorby internátnych rozhlasových štúdií a univerzitných rádií Rádiorallye bude od štvrtka 4. apríla do nedele 7. apríla.

Bratislava 2. apríla (TASR) – V Bratislave sa stretnú 120 študenti z ôsmich slovenských a jednej českej univerzity, ktorých záľubou je rozhlasové vysielanie. Medzinárodná súťažná prehliadka tvorby internátnych rozhlasových štúdií a univerzitných rádií Rádiorallye bude od štvrtka 4. apríla do nedele 7. apríla. TASR o tom informoval Ľuboš Kasala z RTVS - Slovenský rozhlas, ktorý je zároveň odborným garantom podujatia.

Rádiorallye je amatérska súťaž. Nahrávky budú počúvať a sami si vzájomne hodnotiť redaktori, moderátori, hudobní dramaturgovia a zvukári zo zúčastnených univerzitných rádií. Ide o domáci TLIS Bratislava, Aetter Trnava, RAPEŠ Žilina, Rádio X Žilina, INRO Zvolen, PULZ rádio Ružomberok, ŠTuRKo Košice, Rádio 9 Košice a Rádio PaF Prešov. Pozvanie na stretnutie využilo aj Rádio K2 z Juhočeskej univerzity v Českých Budejoviciach.

Súťažné kolektívy poslali do súťaže spolu 123 nahrávok v špecializovaných kategóriách: literárno-dramatické relácie, spravodajstvo a publicistika, hudobné programy i kompozície, zvučky, jingle a reklamy. "V programe bude aj živé vysielanie a skúška novinárskej pohotovosti: redaktorský tím si vyžrebuje niektorú z určených tém a v časovom limite tri hodiny tému spracuje do vysielateľnej podoby s využitím bežných žurnalistických postupov a žánrov," priblížil Kasala. Prácu svojich mladších rozhlasových kolegov z amatérskeho prostredia budú sledovať zástupcovia z profesionálnych médií.

Súťaž Rádiorallye nadviazala na niekdajšie celoslovenské stretnutia "IRŠiek" pod názvom Amatérsky zvukový záznam z 80. rokov minulého storočia. Prvý ročník obnovenej súťaže sa uskutočnil v roku 2005 na pôde študentského Rádia 9 v Košiciach. Titul najúspešnejšieho kolektívu z vlaňajška obhajuje Rádio 9 z vysokoškolských internátov Technickej univerzity v Košiciach.