Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa začína 8. ročník Festivalu Ochotníci

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Festivalový program sa začne diskusiou o tenkej hranici medzi "profi" a "neprofi", ktorá otvorí otázku, kde je deliaca čiara medzi amatérmi a profesionálmi.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Zaujímavé inscenácie súborov alebo komunít, ktoré sa divadlu nevenujú na profesionálnej úrovni, ponúka Festival Ochotníci. Jeho ôsmy ročník sa v piatok začína v Bratislave, v A4 - priestore súčasnej kultúry. Výber toho najlepšieho, čo priniesla ochotnícka divadelná sezóna, ponúkne do nedele 11. septembra. Program tvorí šesť predstavení od tvorcov z Liptovského Mikuláša, Košíc, Trnavy, Levíc, Nitry i z hlavného mesta.

Diváci si môžu pozrieť inscenácie, ktoré sa výberom porôt dostali na vrcholnú prehliadku ochotníckeho divadla Scénickú žatvu, ale aj inscenáciu čerstvých absolventov Helverova noc z Košíc či inscenáciu, ktorá vznikla v marginalizovanej komunite sociálne vylúčených ľudí a ľudí s telesným a psychickým postihnutím.

Súčasťou hlavného programu sú aj dva workshopy pre verejnosť od občianskeho združenia Post Bellum, Rozhodovanie a Avraham Harshalom. Prostredníctvom hrania postáv, ktoré vychádzajú zo skutočných príbehov ľudí, ktoré združenie zaznamenalo, sa dostane divák do situácií, keď sa bude rozhodovať, či emigruje pred vojnou alebo ostane. "A vďaka rôznym šifrovacím úlohám sa oboznámi s príbehom človeka, ktorému sa podarilo zachrániť počas druhej svetovej vojny," približujú organizátori.

Festivalový program sa začne diskusiou o tenkej hranici medzi "profi" a "neprofi", ktorá otvorí otázku, kde je deliaca čiara medzi amatérmi a profesionálmi. Ochotníci si v rámci diskusie pripomenú i 100. výročie ochotníckych divadelných súťaží či 80. výročie narodenia režiséra Petra Scherhaufera, ktorý považoval ochotnícke divadlo za divadlo väčších možností.