Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Bratislave vystúpi svetoznámy huslista Vadim Repin

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vadim Repin sa ako 17-ročný stal najmladším víťazom prestížnej husľovej súťaže The Reine Elisabeth Concours v Bruseli, jeho prirodzený hudobný talent sa naplno prejavil už predtým.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Svetoznámy huslista Vadim Repin zavíta začiatkom novembra na Slovensko. V Bratislave bude viesť majstrovské kurzy a zároveň odohrá koncert v sprievode orchestra zloženého z mladých slovenských hudobníkov.

"Deje sa tak vďaka jubilejnému 10. ročníku vzdelávacej iniciatívy Majstrovské kurzy svetových husľových virtuózov, ktorú zastrešuje občianske združenie Sinfonietta Bratislava s cieľom podporovať mladé hudobné talenty," uviedol pre TASR PR manažér Tomáš Turčan.

Myšlienka sprostredkovať slovenským študentom-huslistom bezplatné majstrovské kurzy pod vedením umelcov svetového formátu vznikla v roku 2013. "O pozvanie fenomenálneho Vadima Repina sme sa snažili štyri roky. Jeho virtuozita, majstrovská technika a jemnocit sú výnimočné, je preto pre nás cťou, že prijal pozvanie," hovorí huslista Pavel Bogacz ml. z OZ Sinfonietta Bratislava.

Repin povedie majstrovské kurzy v sobotu 5.novembra s piatimi huslistami vybratými na aktívnu účasť na kurzoch zo všetkých prihlásených uchádzačov. Kurzy sa uskutočnia od 9.00 do 13.00 h v Koncertnej sieni Dvorana na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a budú dostupné bezplatne aj pre verejnosť. "Najlepší účastník tohto ročníka kurzov zároveň získa pre svoje ďalšie napredovanie majstrovské husle z dielne významného slovenského husliara Martina Kubiša pôsobiaceho v Dubline," avizujú organizátori.

Stretnutiu so študentmi bude predchádzať Repinov koncert, na ktorom svetoznámy huslista vystúpi v sprievode orchestra zloženého z mladých slovenských hudobníkov, absolventov predošlých ročníkov projektu. Koncert sa uskutoční v piatok 4. novembra o 18.00 h v priestoroch Veľkého evanjelického kostola na Panenskej ulici v Bratislave.

Vadim Repin sa ako 17-ročný stal najmladším víťazom prestížnej husľovej súťaže The Reine Elisabeth Concours v Bruseli, jeho prirodzený hudobný talent sa naplno prejavil už predtým. Dnes 51-ročný, v Belgicku žijúci umelec účinkoval so svetovými orchestrami ako Berlínska či Viedenská filharmónia, Los Angeles Philharmonic, Newyorská, Londýnska, Petrohradská a Izraelská filharmónia, NDR Elbphilharmonie Hamburg či orchestrami v Bostone, Chicagu, Londýne, San Franciscu, Paríži, Amsterdame. Získal viacero ocenení, medzi inými BBC Music Award, ECHO Classic či Edison Award. Nahrával pre vydavateľstvá Warner Classics a Deutsche Grammophon.