Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

V bratislavskej Redute bude znieť hudba zo slovenských filmov

Na archívnej snímke z 12. júna 2013 budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenská filmová hudba bude znieť vo štvrtok a piatok 27. a 28. októbra o 19.00 h v Koncertnej sieni SF.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Slovenská filharmónia (SF) v novej 74. sezóne rozšírila každoročnú ponuku koncertov svetovej filmovej hudby o dva koncerty mapujúce hudbu zo slovenských filmov, česko-slovenských skladateľov. Slovenská filmová hudba bude znieť vo štvrtok a piatok 27. a 28. októbra o 19.00 h v Koncertnej sieni SF.

"Program koncertov ponúkne ústredné melódie z filmov Zem spieva, klenotu slovenskej kinematografie, Jánošík, Pacho, hybský zbojník, dnes už kultovej snímky, ktorá si stále nachádza miesto na televíznych obrazovkách, Záhrada, filmu oceneného piatimi Českými levmi, 1. cenou Prix Italia v Bologni," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Dodáva, že na koncertoch zaznie aj hudba z historickej snímky Lietajúci Cyprián, dobového filmu Dubček, ktorý retrospektívne zachytáva udalosti roku 1968 a jeden deň z polovice 70. rokov minulého storočia, Medená veža, v ktorom zažiarila plejáda hereckých legiend, či z oscarového filmu Obchod na korze a mnohých ďalších.

Filmové melódie zaznejú v interpretácii SF a Speváckeho zboru Lúčnica so zbormajsterkou Elenou Matušovou pod taktovkou Rastislava Štúra. "Staršie filmové tituly sú často inšpirované ľudovou hudbou. Kompozície Ľubice Čekovskej, Vladimíra Martinku a Zdeňka Lišku predstavia novší spôsob využitia hudby vo filme," dodáva Tolstova ku koncertom, ktorými si filharmónia pripomenie 100. výročie Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) a vyše 110-ročnú históriu slovenskej kinematografie.

"Moderátorkou večerov bude Iveta Malachovská, ktorá privíta špeciálnych hostí - filmovú režisérku a scenáristku Marianu Čengel Solčanskú a hudobnú skladateľku Ľubicu Čekovskú. Atmosféru večerov umocní premietanie filmových ukážok," avizuje SF.