Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

V bratislavskej Redute sa predstaví trojica mladých umelcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Na úvod bratislavského koncertu zaznie Päť skladieb pre violončelo a klavír, Vo folklórnom tóne, op. 102 Roberta Schumanna.

Bratislava 25. apríla (TASR) - V Malej sále Slovenskej filharmónie (SF) sa v utorok 26. apríla uskutoční ďalší koncert v spolupráci s International Holland Music Sessions (IHMS). "V bratislavskej Redute sa predstaví trojica mladých umelcov - violončelistka Annabela Hauk a klaviristi János Palojtay a Seho Young," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Trojica mladých umelcov postupne debutuje vo významných sálach v Európe i USA. Annabela Hauk študovala v rodnom Nemecku i Bostone, odchovanec Lisztovej akadémie a salzburského Mozartea János Palojtay sa špecializuje i na interpretáciu súčasnej hudby a jazzu. Seho Young zvláda okrem dráhy klaviristu komponovať a aranžovať hudbu pre rôzne nástrojové obsadenia.

Podľa Tolstovej patria títo umelci medzi absolútnu špičku vo svojej generácii. "Sú laureátmi najprestížnejších svetových súťaží a absolventmi majstrovských kurzov organizovaných agentúrou IHMS, na ktorých vyučujú koncertní umelci zvučných mien," dodala s tým, že IHMS sprostredkúva nastupujúcej generácii najtalentovanejších interpretov koncerty v popredných sálach Holandska vrátane Concertgebouw Amsterdam a ďalších európskych štátov.

Na úvod bratislavského koncertu zaznie Päť skladieb pre violončelo a klavír, Vo folklórnom tóne, op. 102 Roberta Schumanna. Vystrieda ju pôvodne husľová sonáta Césara Francka vo verzii pre violončelo. Nasledovať bude Sonáta pre violončelo a klavír g mol, op. 5 č. 2 Ludwiga van Beethovena. Program bude pokračovať klavírnou suitou španielskeho skladateľa Enriqua Granadosa, ktorej súčasťou je tanec Fandango pri sviečkach. "Skladateľ sa pri jej komponovaní inšpiroval dvomi maľbami Francisca Goyu," dodala Tolstova ku koncertu, v ktorom figuruje aj kompozícia Charlesa Ivesa The Celestial Railroad. Uzavrie ho Sonáta pre klavír h mol, S. 178 Franza Liszta.