Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Deti vytvorili práce na tému holokaust, vystavia ich v Českom dome

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Výstava bude putovať v sieti českých centier aj do ďalších svetových metropol. Prvýkrát ju uviedli v Moskve v máji 2021.

Bratislava 7. júna (TASR) - Nezapomeneme/Nezabudneme je názov výstavy výtvarných prác detí a mládeže z Česka a Slovenska, ktorou si organizátori pripomínajú 80. výročie atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Krutým dôsledkom atentátu, ktorý vykonali Čech Jan Kubiš a Slovák Jozef Gabčík, bolo vyhladenie dvoch českých obcí Lidice a Ležáky. Tragické udalosti našej spoločnej histórie pripomína výstava, ktorú otvoria v stredu 8. júna v Českom dome v Bratislave.

Výstavná kolekcia je výberom z množstva umeleckých prác detí a mládeže z Česka a Slovenska. Vznikli pre česko-slovenskú výtvarnú prehliadku, ktorú zorganizovali Karlova univerzita a spoločnosť W&Art. "Jej úlohou bolo pripomenutie hrdinských činov odboja a aj veľkého utrpenia počas vojny a holokaustu súčasnej generácii detí a mladých ľudí. Vnímanie týchto historických udalostí mali pretaviť do maľby, kresby alebo grafiky," uviedla pre TASR Petra Darovcová z Českého centra Bratislava, ktoré výstavu organizuje v spolupráci s veľvyslanectvom ČR na Slovensku.

Ďalej priblížila, že študenti základných, stredných, vyšších a vysokých škôl umeleckého zamerania v Česku a na Slovensku boli vyzvaní, aby výtvarným jazykom spracovali ich vnímanie udalostí, ktoré tvoria temnú stránku európskych dejín 20. storočia.

Výstava bude putovať v sieti českých centier aj do ďalších svetových metropol. Prvýkrát ju uviedli v Moskve v máji 2021. Počas tohto roku bude dostupná v Českom dome v Bratislave do 30. júna a neskôr v Paríži.

Prehliadku všetkých diel si môžu záujemcovia pozrieť online vo virtuálnej galérii umiestnenej v priestoroch pražského Karolina. K dispozícii je v českom a anglickom jazyku.