Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

DPOH uvádza hru, ktorá vtipne priblíži slovenskú literárnu klasiku

Na snímke zľava herci Lukáš Frlajs, Bronislava Kováčiková , Sáva Popovič, Kristína Tormová a Juraj Bača počas generálky predstavenia hry Lucie Ditte Kopny! Buchny! Ric! v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave 22. októbra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa režiséra inscenácie Gejzu Dezorza ide o zrozumiteľnú, vkusnú a zábavnú komédiu.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Premiéru inscenácie Kopny! Buchny! Ric! pripravuje Divadlo P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Hra autorky Lucie Ditte divákom zábavnou formou priblíži klasické slovenské literárne diela. Réžie nového titulu sa ujal Gejza Dezorz.

"Inscenácia nadviazala na náš projekt z obdobia pandémie. V čase, keď sme nemohli hrať ani skúšať, vymysleli sme projekt na podporu povinnej literatúry pre študentov stredných škôl, hravou formou sme im sprostredkovávali texty klasickej literatúry," uviedla ku genéze inscenácie na piatkovej tlačovej konferencii Valeria Schulczová, vedúca oddelenia manažmentu DPOH.

Inscenácia tak vychádza z videí "hravého čítania". "Zvolili sme obdobný kľúč, je to divadlo na divadle," dodala Schulczová k novému počinu, ktorý hravo, zábavne a so súčasným nadhľadom približuje diela klasiky slovenskej divadelnej komédie.

"Je to komédia, ktorá si robí srandu aj z divadelníkov nás samotných a trošku aj zo spoločnosti, z toho čo žijeme, čím sme obklopení, kde diletantizmus je maskovaný veľkými ambíciami," poznamenala pre TASR Schulczová a k názvu komédie dodala: "Je to odkaz nielen na trnavský futbal, kde fanúšikovia kričia na hráčov - kopny, kopny, buchny, buchy, ale aj na to, že práve v divadle vo chvíli, keď majú tvorcovia pocit, že divák by sa mal smiať, používajú často vulgarizmy a kopanie do zadku."

Na snímke zľava vedúca oddelenia manažmentu DPOH Valeria Schulczová, dramaturg Roman Olekšák, autorka hry Lucia Ditte a režisér Gejza Dezorz počas tlačovej konferencie Divadla P. O. Hviezdoslava k pripravovanej premiére predstavenia Kopny! Buchny! Ric! v Bratislave 22. októbra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský


Komédia nie je podľa tvorcov orientovaná výsostne len na školy, ale aj pre väčšinového diváka. "Má viac vrstiev, v skutočnosti sú tam aj pitevnejšie spodné tóny, odkazujú na realitu našej spoločnosti," objasnila Schulczová.

Autorka scenára hry Lucia Ditte zasadila príbeh do provinčného divadla, ktoré sa na čele s riaditeľkou (Anna Šiškovou) a režisérom (Sáva Popovič) rozhodne v beznádejnej situácii inscenovať slovenskú klasickú komédiu. Súbor divadla na pokraji ekonomického krachu potrebuje nevyhnutne kasový trhák, a tak sa rozhodne staviť na istotu - inscenovať klasickú slovenskú komédiu. Problém je však vybrať konkrétny titul. Pomôcť majú diva Kristína (Kristína Tormová), celebrita Juraj (Juraj Bača) či asistentka Ona Broňa (Broňa Kováčiková), hercom sa stáva aj technik Lukáš (Lukáš Frlajs). Spoločnými silami sa všetci snažia pripraviť hru, ktorá zachráni divadlo.

Podľa režiséra inscenácie Gejzu Dezorza ide o zrozumiteľnú, vkusnú a zábavnú komédiu, ktorá by mala byť komunikatívna a sprostredkovať nielen mladým divákom skvosty klasickej slovenskej dramatiky v modernom šate. "Inscenácia je síce v prvom rade cielená na žiakov, ale rozhodne bude baviť aj divákov, ktorí už majú maturitu za sebou," avizuje dramaturg predstavenia Roman Olekšák.

Premiéra hry sa uskutoční v sobotu 23. októbra.