Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Galante odhalili bustu speváka Karola Duchoňa

Na archívnej snímke z 1. júna 1984 Karol Duchoň spieva na koncerte Bratislavskej lýry Foto: TASR/Pavel Neubauer

Autorom diela je akademický sochár Ladislav Sabo a busta je odliata z bronzu.

Galanta 21. apríla (TASR) - V Galante odhalili dnes bustu speváka populárnej hudby Karola Duchoňa. Autorom diela je akademický sochár Ladislav Sabo a busta je odliata z bronzu. Architektonickú časť zabezpečil Ladislav Struhár. Bustu finančne podporili: Trnavský samosprávny kraj, Matica slovenská Bratislava a Mesto Galanta. Informovala TASR riaditeľka Domu Matice slovenskej Zlatica Lehotská.

"Bustu sme osadili pred obytným domom v Galante, kde Karol Duchoň býval do svojich 13-tich rokov," ozrejmila Lehotská s tým, že celkové náklady na bustu sú do 8000 eur a organizátorom chýba ešte 2000 eur.

Podľa riaditeľky verejná zbierka je celoslovenská, ľudia, ktorí obľubovali Duchoňové pesničky, prispievali na špeciálne zriadený účet len na tento účel. "Ďakujem všetkým priaznivcom a obdivovateľom tohto výnimočného speváka, že prispeli a pomohli mi projekt spropagovať, aby sme získali dostatok peňazí," povedala Lehotská. Dodala, že zbierka finančných prostriedkov pokračuje.

Pred odhalením busty sa konal promenádny koncert a v Mestskom kultúrnom stredisku v Galante viacerí poprední speváci si zaspomínali na interpreta nezabudnuteľných skladieb.