Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Kvasný pohyb je názov výstavy, ktorú otvoria v Galérii Jozefa Kollára

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Autorka, Viktória Revická, vytvorila pohybovú performance o procese kvasného života.

Banská Štiavnica 6. mája (TASR) – Kvasný pohyb je názov výstavy Viktórie Revickej (1997), ktorú sprístupnia v piatok o 18.00 h vernisážou v Slovenskom banskom múzeu - Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici.

Ako informuje múzeum, východiskom pre video-performance Kvasný pohyb boli pre autorku jej vlastné skúsenosti s kvasinkami, ich vzájomné spolužitie a scitlivenia sa. „Autorka vytvorila pohybovú performance o procese kvasného života, ktorá vznikla v spolupráci s Luciou Kupcovou, Tatianou Takáčovou, Veronikou Verešovu, Denisom Kozerawskim, Kvet Nguyen a Andreou Kuriakovou,“ uvádza múzeum.

Revická študuje odbor intermédiá na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. „Vo svojej tvorbe pracuje s performativitou a s textom. Prepája sa v nej jej osobný záujem o ekológiu, ktorý sa odzrkadľuje pri myšlienkových východiskách a prístupe k umeleckej tvorbe. Cez spomalenie, vnútorné procesy a scitlivenie sa napája na zraniteľnosť okolia. Pocit krehkosti nám sprostredkováva cez vizuálnu metaforu napríklad figy, kompostovanie, mimosy pudici či fermentačné kultúry,“ približuje autorkinu tvorbu múzeum.

Realizáciu diel na výstavu podporil formou štipendia Fond na podporu umenia.