Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

V Gerulate je výstava o rímskej hranici zo začiatku letopočtu

Pozornosť si zasluhujú nálezy ako napr. míľnik z neďalekého rakúskeho Carnunta do Gerulaty, razba XIX. légie na striebornej minci či vojenský kolok jazdeckej jednotky na tegule.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Múzeum mesta Bratislavy (MMB) v antickej Gerulate v Rusovciach dnes sprístupnilo výstavu Dunajský limes na Slovensku, Rímske antické pamiatky na strednom Dunaji. Pripravilo ju s Pamiatkovým úradom SR aj z toho dôvodu, že Gerulatu pripravujú na zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

"Na siedmich textových banneroch predstavujeme, ako Rimania dokázali vládnuť nad svojim obrovským impériom pomocou relatívne malého žoldnierskeho vojska," uviedla pre TASR Beáta Husová z MMB.

Podľa nej je to neveľká, ale obsahom kvalitná a výpovedná výstava doplnená trojrozmerným materiálom. Približuje dávnu rímsku hranicu – Limes Romanus, ktorú tvorili opevnené body, pričom dôležitou funkciou bola kontrola pohybu v ríši a von z nej. Výstavu umiestnili v klenotnici lapidária a je súčasťou doterajšej stálej expozície.

"Bohatý mobiliár Gerulaty bol v posledných rokoch doplnený na pohľad nenápadnými nálezmi, ktorých výpovedná hodnota presahuje jej lokálny význam," dodala Husová.

Pozornosť si zasluhujú nálezy ako napr. míľnik z neďalekého rakúskeho Carnunta do Gerulaty, razba XIX. légie na striebornej minci či vojenský kolok jazdeckej jednotky na tegule – rímskej strešnej tehle, prvý a jediný svojho druhu. Pamiatky pochádzajú z výskumu vicusu – civilnej osady. Rímsky vojenský kastel Gerulata zo začiatku nášho letopočtu je kultúrnou hodnotou nielen Bratislavy, ale aj Slovenska.