Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V GMB vystavuje Róbert Bielik nové veľkoplošné maľby

Na včerajšej vernisáži výtvarník predstavil okrem nových výtvorov aj svoju prvú monografiu.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Nové veľkoplošné maľby vystavuje Robert Bielik v Pálfiho paláci Galérie mesta Bratislavy (GMB).

"Výtvarník sa od skončenia umeleckého štúdia systematicky venuje maľbe. Bolo obdobie, keď za desať rokov nepredal ani jeden obraz, napriek tomu nezišiel zo svojej cesty a stále je solitérom na našej výtvarnej scéne," predstavil ho kurátor výstavy a riaditeľ GMB Ivan Jančár na štvrtkovej vernisáži, ktorej sa zúčastnil aj minister kultúry SR Marek Maďarič. Tam predstavili aj prvú monografiu o autorovi s názvom Robert Bielik.

Podľa Jančára realistické či hyperrealistické maľby Bielika boli dlho mimo záujmu pedagógov, kunsthistorikov i teoretikov umenia. Jeho príklon k hyperrealistickým polohám bol od začiatku odlišný od americkej polohy s akcentom na zobrazovanie banálnych skutočností. Bielikove postavy sú konkrétne osoby vyjadrujúce alebo naznačujúce príbeh, často nereálny, miestami spája aj protichodné vzťahy a situácie. Také sú tohtoročné pestrofarebné olejomaľby z cyklu Opustená knižnica, kde medzi knihami sú ovce s vlkmi. "Vyprázdnená knižnica, obsadená zvieratami znamená našu stratu vedomia a budúcnosti," zdôvodnil Jančár zámer maliara.

Zvieratá sú často aj na obrazoch s ľuďmi, čo potvrdzujú diela Kúpanie s tigrom, Baletka a ovečka, Krotiteľ a tiger, Pastierka či Kúpanie so zajacmi. Svorka vlkov je na zamrznutom Dunaji na obraze River Park. Na ďalšom diele s tematikou Bratislavy Eurovea zavíjajú vlci. Hlavné mesto svojsky zobrazil maľbou Nad Bratislavou.

Robert Bielik sa narodil v Leviciach (1963). V Bratislave po absolvovaní Strednej školy umeleckého priemyslu študoval na Vysokej škole výtvarných umení. Je aj literárne činný, napísal niekoľko kníh a k jeho záľubám patrí cestovanie. Od roku 1992 mal desiatky skupinových i autorských prezentácií v slovenských mestách i Nemecku, Francúzsku, USA, Kanade, Indii, Poľsku, ČR či Srbsku.

Výstava potrvá do 21. októbra.