Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

V GSMU a Žitnoostrovskom múzeu sa konajú výstavy maďarských umelcov

Na snímke plachetnice kotvia na brehu jazera Balaton pri východe slnka. Foto: TASR/AP

Ako sa vyjadrili organizátori výstavy v Žitnoostrovskom múzeu, maliarka si techniku maľovania na hodváb osvojila vo Viedni, pričom výstava je výsledkom jej desaťročnej tvorby.

Dunajská Streda 30. marca (TASR) – V Galérii súčasných maďarských umelcov (GSMU) a v Žitnoostrovskom múzeu v Dunajskej Strede sa konajú výstavy maďarských výtvarníkov, obe do 13. apríla.

V Žitnoostrovskom múzeu ide o maľby na hodváb akademickej maliarky Erzsébet Csurák z Győru a v GSMU vystavujú akademický maliar Lajos Veszeli a akademický sochár Csanád Beretvás svoje diela zobrazujúce maďarské jazero Balaton.

Ako sa vyjadrili organizátori výstavy v Žitnoostrovskom múzeu, maliarka si techniku maľovania na hodváb osvojila vo Viedni, pričom výstava je výsledkom jej desaťročnej tvorby. Výtvarníčka čerpá inšpiráciu z rôznych miest kam cestovala.

Organizátori výstavy v GSMU uviedli, že výstava zameraná na jazero Balaton predstavuje dvoch umelcov. Maliar Lajos Veszeli ukazuje jazero v jeho rôznych okamihoch a svetelných efektoch prostredníctvom akvarelu. Sochár Csanád Beretvás pracuje s drevom a kameňom, aby vyjadril lodnú prepravu a vzťah medzi zemou a vodou.