Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V hre Účet si zahrajú A. Hajdu, R. Jakab a L. Latinák

Lukáš Latinák, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Režisér Nvota skonštatoval, že žánrovo ide vlastne o tragikomédiu, ktorej postavy prežívajú svoj príbeh až do tragickej hĺbky.

Košice 11. septembra (TASR) – Komédiu o mužoch, ktorí si myslia, že rozumejú ženám, ale nerozumejú ani sami sebe, ponúka hra Účet francúzskeho autora Cleménta Michela. V premiére inscenácie sa v sobotu (12. 9.) na javisku Štátneho divadla Košice (ŠDKE) predstavia herci Ady Hajdu, Róbert Jakab a Lukáš Latinák.

Prebudenie troch dlhoročných kamarátov po prehýrenej noci privedie túto trojicu v hre k pátraniu po odpovediach čo, s kým a ako sa stalo a hlavne, kto to všetko zaplatí, keďže suma na účte straší najmä najlakomejšieho z nich.

"Túto hru sme vybrali aj pre to, že my traja sme tiež dobrí kamaráti, poznáme svoje slabiny a hlavne – dokážeme sa na nich smiať. Dúfame, že jej humor bude blízky všetkým ženám, ktoré majú doma takých chlapov, akých práve hráme," uviedol v piatok pre novinárov Ady Hajdu, koproducent predstavenia.

Autorom hry je súčasný francúzsky herec, režisér, dramatik a scenárista. Réžie sa ujal Jakub Nvota, hudbu mal na starosti Kamil Mikulčík. Podľa realizačného tímu nejde o klasickú komédiu so vzťahovou zápletkou, ale o sondu do mužského sveta, jeho logiky, zákonitostí, absurdity, ale aj pravidiel, ktoré by sa nemali porušovať. Inak hrozí roztržka a konflikt. Medzi tromi priateľmi, ktorí spolu trávia spoločný čas, však k takejto kolíznej situácií dôjde. Rôznorodosť hlavných hrdinov, ich konfliktnosť a pritom kamarátstvo je to, čo diváka drží počas celej hry v pozornosti. Inscenácia využíva na detailoch postavené komediálne herectvo a súhru, ktoré sú charakteristické pre účinkujúcich hercov. 

Režisér Nvota skonštatoval, že žánrovo ide vlastne o tragikomédiu, ktorej postavy prežívajú svoj príbeh až do tragickej hĺbky. "To riešenie, ako z toho von, však nie je tragické, ale je oslobodzujúce a je s tým spojený humor, ktorý prechádza na diváka," dodal.

Úvodná premiéra sa koná v Košiciach, keďže tento divadelný projekt podporila spoločnosť Východoslovenská energetika (VSE). Súčasťou predstavenia sú hygienické opatrenia proti pandémii nového koronavírusu vrátane šachovnicového sedenia divákov v sále. Predstavenia sa budú podľa Hajdu následne hrať v divadlách a kultúrnych domoch po celom Slovensku až do júna 2021. V bratislavskom Štúdiu L + S bude mať inscenácia premiéru 21. septembra, do Košíc sa predstavenie vráti v marci budúceho roka.