Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V kaplnke Budatínskeho hradu v Žiline vystavujú sakrálne zbierky

Z pôvodného zariadenia a vybavenia kaplnky sa nič nezachovalo. Považské múzeum sa rozhodlo návštevníkom priblížiť začiatok 20. storočia, keď kaplnka plnila duchovnú funkciu.

Žilina 21. novembra (TASR) - Považské múzeum sprístupnilo v kaplnke Budatínskeho hradu v Žiline novú výstavu pod názvom V mene Božom. Jej súčasťou sú sakrálne zbierky z regiónu horného Považia, ktoré boli dlho ukryté v historickom depozitári múzea. TASR o tom informovala hovorkyňa Považského múzea Magdaléna Lacková.

Kaplnku Budatínskeho hradu dal v roku 1745 postaviť vtedajší majiteľ Budatínskeho panstva Anton Suňog, zasvätili ju Nepoškvrnenému počatiu Panny Márie. Podľa kánonickej vizitácie zo začiatku 19. storočia je možné zistiť, ako približne kaplnka vyzerala a čo sa v nej nachádzalo. "V interiéri boli murovaný zlátený oltár zdobený jemnou rezbárskou prácou, socha sv. Jána Nepomuckého, vyrezávaný zlátený svätostánok blankytne modrej farby so striebornými hviezdami a oltárny obraz Nepoškvrneného počatia Panny Márie," priblížila autorka výstavy a historička Považského múzea Dominika Hlobíková.



Ako dodala, okrem toho v kaplnke boli lavice pre veriacich, svietniky a lampáše. V sakristii sa nachádzala skriňa slúžiaca na bohoslužobný riad a liturgické oblečenie. Medzi zariadenie podľa Hlobíkovej patrili aj zlátený kalich, cibórium, orbikulus, kadidlo, navikula či sklenené ampulky na víno a vodu. Sväté omše sa tam konali do polovice 20. storočia, keď bola kaplnka koncom druhej svetovej vojny vyrabovaná a využívaná na iné činnosti.

Z pôvodného zariadenia a vybavenia kaplnky sa nič nezachovalo. Považské múzeum sa rozhodlo návštevníkom priblížiť začiatok 20. storočia, keď kaplnka plnila duchovnú funkciu. "Cirkevné odevy a sakrálne predmety sú viditeľným znakom transcendentálneho sveta, okrem toho sú plné symbolov a najmä pre duchovný život človeka majú veľký význam," uviedla hovorkyňa múzea.

Výstava bude pre verejnosť prístupná do 16. januára budúceho roka, a to od stredy do nedele v čase od 9.00 do 16.30 h.