Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Klube mladých v R. Sobote začínali Maduar, aj Letavisti

Vlastníkom klubových priestorov nebolo mesto a jeho prevádzkovatelia museli riadne platiť nájomné.

Rimavská Sobota 13. júla (TASR) - Klub mladých v Rimavskej Sobote, kde začínala aj skupina Maduar, fungoval v pivničných priestoroch. Miesta sa však museli vzdať pre vysoké nájomné. Ako pre TASR povedala Táňa Koniarová z mestského kultúrneho strediska, v súčasnosti síce organizujú krúžky a koncerty v priestoroch tohto strediska, ale už nemajú klubový charakter.

Rimavskosobotský Klub mladých zastrešoval rôznorodé aktivity a riadil sa prísnymi pravidlami. "Fungovalo to tak, že pivničné priestory sme prispôsobovali podľa typu podujatia. Keď hral napríklad Maduar, doniesli sme tam stoly a stoličky. Nebola to žiadna kaviareň, nesmel sa tam podávať alkohol a tiež tam bolo zakázané fajčenie," konkretizovala Koniarová. V klube zorganizovali aj nultý ročník festivalu Letného táboru výtvarníkov, ktorý je dnes známy pod názvom Letavy a v tomto roku sa uskutoční už jeho 28. Ročník.

Vlastníkom klubových priestorov nebolo mesto a jeho prevádzkovatelia museli riadne platiť nájomné. "Zvyšujúce sa nájomné sme už nezvládali a priestory sme nakoniec opustili. Dnes je tam súkromná prevádzka. V mestskom kultúrnom stredisku však stále organizujeme krúžkovú činnosť, ale aj koncerty známych či začínajúcich hudobných skupín. Robíme to v priestoroch, ktoré patria nám a sú v danom momente voľné. Dnes využívame aj amfiteáter. Napriek tomu to už nemá atmosféru ani charakter pôvodného klubu," dodala organizátorka z Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote.