Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Kunsthalle otvorili výstavu detskej tvorby umelcov rôznych generácií

Kunsthalle Bratislava, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Výstava v KHB LAB potrvá do 19. septembra.

Bratislava 22. júla (TASR) - V Kunsthalle Bratislava (KHB) otvorili vo štvrtok výstavu pod názvom Čím chceš byť? Umelec?, ktorá prezentuje detskú tvorbu 26 umelcov. "Položili sme si základnú otázku, aké kresby z obdobia detstva sa nachádzajú u umelcov rôznych generácií na Slovensku a oslovili sme s ňou najprv okolo 50 umelcov," priblížila pre TASR genézu výstavy jej spolukurátorka Daniela Čarná.

Dodáva, že niektorí umelci svoje detské práce doma odložené nemali, prípadne si odložili práce z neskoršieho obdobia strednej alebo vysokej školy. "Ale mnohí majú zachovanú jednu i viacero detských prác, niektorí majú celé zbierky, ktoré im ich rodičia odložili," poznamenala jedna z kurátoriek výstavy, ktorá mapuje oblasť detskej tvorivosti renomovaných výtvarníkov.

"Keď tieto práce vznikali, budúci umelci ešte nevedeli, že raz sa vydajú na tvorivú cestu, preto naším cieľom je ukázať detskú tvorbu budúcich umelcov a možno aj objaviť prepojenia s ich aktuálnou súčasnou tvorbou, ktorá niekedy pramení v detstve, ale tiež ukázať to, že nie všetci umelci musia byť od malička mimoriadne talentovaní," ozrejmila Čarná. Výstava podľa nej poukazuje na to, že kresba je prirodzeným prejavom každého dieťaťa a je veľmi dôležité podporovať jeho tvorivosť bez ohľadu na to, či sa z neho stane umelec, alebo pôjde iným smerom vo svojej profesii: "Pretože tvorivosť nepatrí len do sféry umenia, ale do každodenného života každého z nás."

Raritou výstavy sú detské práce maliara európskeho významu Ladislava Mednyánszkeho, jednej z najvýznamnejších osobností prelomu 19. a 20. storočia. "Sú to diela, ktoré sú pôvodne v zbierkach Slovenskej národnej galérie, my tu máme kópie, šľachtická rodina si uvedomovala talent v tom čase dieťaťa Ladislava Mednyánszkeho, preto sa jeho kresby z detstva zachovali," vysvetľuje Čarná s tým, že výstava je medzigeneračná, mapuje detskú tvorbu umelcov od Mednyánszkeho až po Andrása Cséfalvaya, ktorý je najmladším zo zastúpených autorov. Zo starších generácií tu návštevníci nájdu práce Marie Bartuszovej, Květy Fulierovej, Vladimíra Popoviča, Rudolfa Sikoru, Daniela Fischera, zo strednej generácie dielka Ilony Németh, Emöke Vargovej, z mladšej generácie sú zastúpené práce Michala Morvačíka, Jany Kapelovej, Svätopluka Mikytu či Stana Masára.

Okrem detských kresieb vystavujú aj malé objekty umelcov, ktorí zrejme mali vzťah k priestorovému vnímaniu už v detstve. "Aj na obálke budúcej publikácie, ktorú k výstave pripravujeme, je drevená žirafka od Ota Hudeca," dodáva Lucia Kotvanová, spoluautorka výstavy. Knihu s rozhovormi o detstve umelcov chcú vydať na jeseň. Jej súčasťou budú aj workshopy a prednášky na tému podpora tvorivosti.

Výstava v KHB LAB potrvá do 19. septembra.