Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, no nevie sa, že boli aj partizáni

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Zamlčané skutočnosti z druhej svetovej vojny o rómskych partizánoch odhaľuje vo svojom filme Lacková.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Tému rómskeho odboja, ktorá v spoločnosti nie je známa, prináša slovenský film Ako som sa stala partizánkou. Aj celovečerný debut dokumentaristky Very Lackovej má v programe Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet. Jeho 22. ročník sa od piatka koná online i v bratislavských kinách. Festival potrvá do 11. novembra, premietne vyše 50 dlhometrážnych filmov.

Zamlčané skutočnosti z druhej svetovej vojny o rómskych partizánoch odhaľuje vo svojom filme Lacková. "Rozhodla som sa stať partizánkou preto, aby sa spoločnosť dozvedela, že aj Rómovia sa zúčastnili na Povstaní, doposiaľ je známe, že boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že Rómovia boli aj partizáni," uviedla pre TASR Lacková, ktorá vychádza z príbehu svojho pradeda Jána Lacka. Dokumentaristka dva roky pátrala v archívoch a zistila, že príbehov Rómov, ktorí sa počas druhej svetovej vojny zapájali do odboja, je oveľa viac. Nie sú len súčasťou histórie Slovenska, ale aj Česka, Maďarska, Rumunska či Francúzska.

Dokumentaristka pátrala po informáciách o Rómoch v odboji vo všetkých historických archívoch na Slovensku, stretávala sa s rôznymi historikmi, etnológmi. "Zistila som, že neexistujú knihy, ktoré by sa venovali výhradne tejto téme. Ďalej bolo pre mňa zarážajúce, že ani historici sa nevenovali zapisovaniu etnicity, keď spisovali mená tých, ktorí sa zapájali do Povstania, Rómov automaticky brali medzi Slovákov," konštatovala Lacková, ktorá sa tvorbe filmu venovala štyri roky.

Počas pátrania po archívoch objavila v Múzeu SNP aj príbeh rómskeho partizána Antona Facunu. "Bol súčasťou tajnej americkej misie, ktorá bola predchodkyňou CIA. Celý jeho príbeh je na samostatný film, on sám niekoľkokrát unikol smrti, bolo to tak aj v rámci operácie, kde bol súčasťou parašutistického oddielu americkej spravodajskej skupiny. Ich úlohou bolo pristáť na letisku Tri duby, mali podporiť vznik SNP. Všetci kolegovia, ktorí prišli s ním, boli odvedení do koncentračného tábora Mauthausen, kde boli popravení. Anton Facuna ako jediný unikol smrti," hovorí Lacková. "Keď sa po vojne vrátil do rodného mesta, zistil, že jeho otec aj švagor boli zavraždení a jeho dom vypálený. Facuna je pre mňa veľmi zaujímavá, inšpiratívna osobnosť, za práva Rómov bojoval aj po vojne, založil Zväz Cigánov - Rómov na Slovensku, ale komunisti mu to zakázali," dodáva k príbehu rómskeho hrdinu.

Súčasťou festivalu Jeden svet s hlavnými témami ako medziľudské vzťahy, ženská intimita, politické režimy, nové technológie alebo klíma sú tiež špeciálne projekcie pre školy. V sprievodnom programe figurujú diskusie k filmom či industry program pre mladých dokumentaristov s organizátormi holandského ľudskoprávneho festivalu Movies That Matter.

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa koná pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla a Európskej komisie. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození.