Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Liptovskom múzeu sprístupnia novú expozíciu o dejinách Liptova

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Expozíciu stredovekých a novovekých dejín Liptova realizovali odborníci z Ústavu technológií a inovácií Bratislava na základe návrhu Mariána Hercega.

Ružomberok 25. júna (TASR) – V Liptovskom múzeu v Ružomberku sprístupnia v utorok (28. 6.) novú stálu expozíciu Stredoveké a novoveké dejiny Liptova.

Podľa odbornej referentky kultúry Liptovského múzea Martiny Vilčekovej vstúpia návštevníci do novej expozície z expozície Archeológie cez štylizovanú bránu slovanského hradiska a fragmentu dreveného palisádového opevnenia. "Vítajú ho postavy Slovana a Slovanky v dobovom oblečení. Následne sa dostáva na symbolické nádvorie hradu Likava, kde je centrálnym prvkom historická maketa hradu, obkolesená militáriami a ďalšími zbierkovými predmetmi z obdobia stredoveku," priblížila Vilčeková.

V ďalšej časti expozície je umiestnený projekčný dotykový stôl. "Návštevník si bude môcť vybrať jednu z tém v aplikácii hrad Likava, historické mapy Liptova, stredoveké listiny, erby zemianskych rodov Liptova, sakrálne umenie a mnoho ďalších. Po zvolení konkrétnej témy sa mu zobrazia doplnkové informácie a historické dokumenty, ilustrácie a video animácie," doplnila odborná referentka kultúry Liptovského múzea.

"Nová expozícia ponúkne návštevníkom inovatívny a zodpovedajúci kultúrny a vzdelávací priestor na edukačné činnosti a trávenie voľného času. Súčasne je cieľom adekvátna a interaktívna prezentácia našich zbierkových predmetov, ich ochrana pri prezentovaní, a tiež snaha zaujať a vzdelávať návštevníka cez netradičné typy interaktívneho vybavenia," podotkla Vilčeková.

Expozíciu stredovekých a novovekých dejín Liptova realizovali odborníci z Ústavu technológií a inovácií Bratislava na základe návrhu Mariána Hercega. Z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia.