Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

V Matejovom dome počas víkendu priblížia dávnu históriu odievania

Na archívnej snímke ukážka odievania včasnom stredoveku na výstave v Ponitrianskom múzeu v Nitre, 30. decembra 2015. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podujatie je súčasťou programu Európskych dní archeológie, do ktorých sa Stredoslovenské múzeum tradične zapája.

Banská Bystrica 19. júna (TASR) – Stredoslovenské múzeum (SSM) predstaví počas víkendu v priestoroch Matejovho domu v Banskej Bystrici históriu odievania v období včasného stredoveku. TASR o tom informovala manažérka múzea Kristína Hatarová.

Podujatie je súčasťou programu Európskych dní archeológie, do ktorých sa SSM tradične zapája. Tento rok sa múzejníci rozhodli zamerať na módu, ktorá sa neustále vyvíja a v priereze histórie vždy odzrkadľuje aktuálne obdobie. O fungovaní tohto princípu návštevníkov presvedčí archeologička Marta Ďuricová.

„V mnohých prípadoch sa stretávam s názormi, že archeológia pracuje len s vykopávkami kostrových nálezov či črepín, na základe ktorých sa následne určujú historické udalosti. Aj odev nám však toho vie o danom období veľa prezradiť. My sa počas víkendu zameriame na obdobie sťahovania národov a úvodnú etapu včasného stredoveku na našom území,“ uviedla Ďuricová.

Podujatie s názvom Archeológia v Stredoslovenskom múzeu – Spôsoby odievania v období 400-800 n.l. sa uskutoční v sobotu a nedeľu (20. 6.) o 14.30 a 16.30 h. V cene vstupenky na prednášku je zahrnutá i prehliadka expozície Matejovho domu.