Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Múzeu mesta Bratislavy otvoria výstavu Na okraji záujmu

Snímka z výstavy s názvom Generácia 909,76. Výstava, pojem, interpretácia v priestoroch Slovenskej národnej galérie v Esterházyho paláci v Bratislave 25. júna 2020 v Bratislava. Výstava potrvá do 1. januára 2020. Foto: TASR Martin Baumann

Výstava dokumentuje aj osobnosť spisovateľa Janka Jesenského, ktorého osobnú a literárnu pozostalosť spravuje múzeum od roku 1958.

Bratislava 7. júla (TASR) – Múzeum mesta Bratislavy (MMB) sprístupňuje od zajtra výstavu Na okraji záujmu/Z literárnych zbierok. Jej zámerom je zviditeľnenie zbierkových predmetov, ktoré v ostatných troch desaťročiach stáli mimo hlavnej pozornosti. „Pomerne neznáme predmety z hľadiska svojej výpovednej hodnoty sú veľmi cenným súborom literárnych zbierok," informovala TASR Beáta Husová, vedúca oddelenia komunikácie MMB.

Výstava dokumentuje osobnosť spisovateľa Janka Jesenského, ktorého osobnú a literárnu pozostalosť spravuje múzeum od roku 1958, druhá časť predstavuje literárny život v Bratislave od 20. do 80. rokov minulého storočia.

„Obsah výstavy pracuje s konceptom 'na okraji záujmu' v dvoch významoch. Pred rokom 1989 boli z literatúry zdôrazňované iba niektoré témy, iba niektorí autori. Po roku 1989 záujem o literárne múzeá opadol v dôsledku únavy návštevníkov z povinných exkurzií a prehliadok výstav," poznamenala Husová k výstave o literárnych zbierkach, ktorá prezentuje aj predmety osobností z oblasti literárneho a kultúrneho života.

Drvivá väčšina exponátov nebola nikdy vystavená verejnosti, doteraz boli uložené v depozitároch. „Všetky prešli konzervovaním a mnohé z nich, aby mohli byť vôbec vystavené, i náročným reštaurovaním," podčiarkla s tým, že ide o hodnotné a aj pre odbornú obec dosiaľ neznáme umelecké diela, literárne rukopisy, osobné predmety spisovateľov a iných osobností kultúry a verejného života.

Návštevníci si môžu pozrieť napríklad osobné predmety manželov Janka a Anny Jesenských, časť zariadenia z niekdajšej bratislavskej vily manželov Hany Gregorovej a Jozefa Gregora Tajovského, pamiatky na Jána Hrušovského, Štefana Králika, Jána Levoslava Bellu, manželov Andreja a Martu Bagarovcov, návrhy knižných ilustrácií od Imra Weinera-Kráľa, Jozefa Ilečka či Heleny Šindelářovej Žváčkovej. Výstava potrvá do 25. októbra.