Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

V Múzeu slovenskej dediny v Martine predstavia veľkonočné zvyky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Pre malých, ale aj veľkých návštevníkov sú prichystané aj tvorivé dielne, v ktorých si budú môcť vyskúšať svoju šikovnosť pri zdobení kraslíc.

Martin 3. apríla (TASR) – Predveľkonočné a veľkonočné zvyky predstaví o týždeň v nedeľu (10. 4.) v Slovenskom národnom múzeu (SNM) – Múzeu slovenskej dediny v Martine folklórna skupina Lysec z Belej-Dulíc v rámci podujatia Veľká noc na dedine.

Ako informovala Zuzana Pešťanská z Múzea slovenskej dediny, v programoch od 10.30, 12.30 a 14.30 h predstavia folkloristi verejnosti napríklad vynášanie Moreny či tradičnú veľkonočnú oblievačku.

Neodmysliteľným symbolom Veľkej noci sú zdobené vajíčka. S najčastejšími technikami ich zdobenia sa návštevníci budú môcť zoznámiť počas programovej nedele a priamo od výrobcov a výrobkýň si ich aj kúpiť. Okrem kraslíc sú pripravené aj ukážky zdobenia medovníkov či pletenia korbáčov a predaj a výroba ľudovoumeleckých a remeselníckych výrobkov,“ doplnila Pešťanská.

Pre malých, ale aj veľkých návštevníkov sú podľa nej prichystané tvorivé dielne, v ktorých si budú môcť vyskúšať svoju šikovnosť pri zdobení kraslíc. Vyfúknuté alebo natvrdo uvarené vajíčka si musia priniesť záujemcovia o tvorivé dielne.