Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné tradície a zvyky

Ilustračné foto Foto: TASR

Okrem kraslíc sú v múzeu pripravené aj ukážky zdobenia medovníkov či pletenia korbáčov a predaj a výroba ľudovoumeleckých a remeselníckych výrobkov.

Martin 6. apríla (TASR) – Veľkonočné tradície a zvyky predstavia v nedeľu (10. 4.) v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine. TASR o tom informovala Milena Kiripolská z oddelenia prezentácie a marketingu SNM v Martine.

Doplnila, že v programe o 10.30 h, 12.30 h a 14.30 h zoznámi folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc návštevníkov napríklad s vynášaním Moreny, prinášaním "letečka" či tradičnou veľkonočnou oblievačkou.

Neodmysliteľným symbolom sviatkov Veľkej noci sú zdobené vajíčka. "S najčastejšími technikami, ktorými sa zdobili kraslice, sa návštevníci môžu zoznámiť počas programu a priamo od výrobcov si ich aj kúpiť. Okrem kraslíc sú pripravené aj ukážky zdobenia medovníkov či pletenia korbáčov a predaj a výroba ľudovoumeleckých a remeselníckych výrobkov," uviedla Kiripolská.

Pripomenula, že počas predveľkonočného pôstu sa v kuchyni nesmeli používať živočíšne tuky. "Gazdinka tak bola odkázaná na rastlinný olej. Ako sa v minulosti získaval lisovaním, ukážeme v oravskej olejárni," podotkla.

V tvorivých dielňach si budú môcť malí aj veľkí návštevníci vyskúšať zdobenie kraslíc. "Do tvorivej dielne si, prosíme, doneste vlastné vyfúknuté alebo natvrdo uvarené vajíčka," dodala Kiripolská.