Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Múzeu slovenskej dediny ukážu spracovanie ľanu aj výrobu textilu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

V programoch Po robote a Podhradské novoty priblíži Folklórna skupina (FS) Podhradie z Podhradia susedské vzťahy pri spoločnej práci v hospodárstve.

Martin 9. augusta (TASR) – Výrobu textilu v minulosti a starostlivosť o odev spoznajú v nedeľu (14. 8.) návštevníci podujatia Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že počas programu od 10.00 do 16.00 h sa dozvedia o rôznych postupoch, akými sa z ľanu stávalo plátno. "Ako sa ľan trepal a česal, priadli nite a ako sa tkalo na krosnách. Pri ukážkach sa dozvedia, ako vyzerá vretienko alebo tkáčsky člnok, čo je šteť či trlica. Ako sa v minulosti získaval ľanový olej lisovaním, im ukážeme v oravskej olejárni," dodala Kiripolská.

V programoch Po robote a Podhradské novoty priblíži Folklórna skupina (FS) Podhradie z Podhradia susedské vzťahy pri spoločnej práci v hospodárstve. "Ale aj príbeh o tom, ako do Podhradia prišiel prvý šijací stroj. Členovia FS ukážu, ako sa obšívali koberce, háčkovali koberčeky z nastrihaných handár, vyšívalo a šilo na šliapacom stoji. FS Hrádok z Bystričky predstaví postupy spojené s praním a žehlením textilu, hladenie textilu žehličkami s rôznym typom zohrievania aj mangľovanie uterákov na stolovom ručnom mangli," uviedla Kiripolská.

Ľudový odev z rozličných kútov Slovenska a jeho súčasti predvedie Folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc. "Najmenší návštevníci si budú môcť vyrobiť v tvorivej dielni tkanice na krosienkach, špuľke, doštičke alebo na prstoch. Utkať koberček na stolových krosienkach, vyskúšať zápästkovú techniku, plstenie vlny a odtlačky na ľanové obrúsky," uzavrela Kripolská s tým, že v drevenom kostole z Rudna sa o 13.30 h uskutočnia evanjelické a. v. služby Božie.