Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V múzeu TANAP-u pribudli viaceré novinky, horskú scenériu oživili sovy

Na archívnej snímke z 18. mája 2021 návštevníci pri prehliadke múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici. Foto: TASR - Milan Kapusta

Múzejníci, tak ako každý rok, aj teraz vymenili všetky trojrozmerné exponáty rastlín.

Tatranská Lomnica 17. novembra (TASR) - Výstavné priestory, ako aj samotné exponáty Múzea Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici prešli počas uplynulých dvoch týždňov pravidelnou každoročnou údržbou. Úplne novú podobu dostala dioráma montánneho vegetačného stupňa, ktorej dominuje svorka vlkov s mláďatkom. Múzeum je od utorka (16. 11.) opäť otvorené. TASR o tom informovala koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.

Pôvodne sa v dioráme nachádzali aj medveď a rys, múzejníci sa po rokoch rozhodli pre zmenu. "Rozmýšľali sme, ako expozíciu opäť trošku oživiť a keďže nám do zoologického zbierkového fondu pribudol ďalší uhynutý vlk, povedali sme si, že práve tieto šelmy by mohli byť novou dominantou diorámy," ozrejmila zoologička Štátnych lesov TANAP-u Gabriela Chovancová, ktorá je zároveň i kurátorkou zoologických zbierok Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici.

Premena diorámy odštartovala ešte v októbri. Spolu so štvoricou vlkov v nej dostal priestor tiež hlucháň a dve sovy. Starú fototapetu nahradila umelecká maľba. "Snažili sme sa biotop namodelovať tak, aby dioráma bola zaujímavá, dynamická, aby návštevníka vtiahla do tej studenej rannej atmosféry," uviedol umelecký reštaurátor Tibor Kováč.

Michal Červeň sa postaral o modeláciu a technickú výstavbu diorámy, autorom maľby je Tomáš Záruba, ktorý stojí aj za vyobrazením Mengusovskej doliny v dioráme alpínskeho stupňa. Tú múzejníci menili minulý rok.

Vypracovanie preparátov bolo v réžii Milana Kornajčíka, ktorý si podľa Petránovej dal záležať nielen na vlkovi, ale predovšetkým oboch sovách, ktoré oživili horskú scenériu.

Múzejníci, tak ako každý rok, aj teraz vymenili všetky trojrozmerné exponáty rastlín. "V presklených vitrínach a diorámach znázorňujúcich jednotlivé vegetačné stupne sa momentálne nachádza približne 150 druhov kvetov vrátane exponátov zaliatych v polyesterovej živici, medzi ktorými je napríklad i plesnivec alpínsky, klinček ľadovcový, horec Clusiov či horec jarný," zhrnula Petránová.

Vstup do priestorov expozície je podmienený aktuálne platnými opatreniami podľa COVID automatu. Vysoké Tatry, ako aj celý okres Poprad sa v súčasnosti nachádzajú v čiernej farbe.