Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Múzeu židovskej kultúry uvedú výstavu o významných židovských ženách

Snímka z výstavy s názvom Ženy – príbehy žien, ktoré ovplyvnili svet v priestoroch Zsigrayovej kúrie na Židovskej ulici v Bratislave. Foto: SNM - Múzeum židovskej kultúry

Kurátor sa podľa slov múzea zameral pri výbere na osobnosti z rôznych oblastí vedy, umenia či podnikania.

Bratislava 18. mája (TASR) - Výstava s názvom "Ženy – príbehy žien, ktoré ovplyvnili svet" je ďalšou zo série monotematických výstav Slovenského národného múzea – Múzea židovskej kultúry. Otvorí sa 25. mája o 16.30 h v priestoroch Zsigrayovej kúrie na Židovskej ulici v Bratislave. Výstavu podporilo aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, záštitu nad ňou prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Postavenie žien, ktoré ešte v 19. či začiatkom 20. storočia nemali takmer žiadne práva, je už v dnešnej dobe nepredstaviteľné. Napriek tomu existovali výnimočné osobnosti, dámy, ktoré sa s osudom a predsudkami doby popasovali a dokázali blízkemu okoliu i celému svetu, že sa vyrovnajú vo svojom obore aj početnejšej mužskej konkurencii," uviedlo múzeum s tým, že projekt predstaví inšpiratívne ženské osobnosti židovského pôvodu, ktoré sú späté s územím dnešného Slovenska a ich pôsobenie malo medzinárodný dosah.

Kurátor sa podľa slov múzea zameral pri výbere na osobnosti z rôznych oblastí vedy, umenia či podnikania. "Fotografka, ktorá ovplyvnila vývoj svetovej fotografie, revolucionárka na poli sexuálneho výskumu a poradenstva, jedna zo zakladajúcich osobností psychoanalýzy a analýzy psychológie detí, svetová kapacita v oblasti robotiky, zakladateľka židovského feministického hnutia v Nemecku či hollywoodska herečka," ozrejmilo múzeum.