Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenské národné múzeum otvorí v Prahe výstavu Hrdinovia odboja

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výstavný projekt v Historickej budove Národného múzea pripravili pri príležitosti 80. výročia atentátu na Reinharda Heydricha, zastupujúceho ríšskeho protektora v Čechách a na Morave.

Bratislava 27. mája (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s Vojenským historickým ústavom v Bratislave a Múzeom Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici otvorí v piatok v Národnom múzeu v Prahe výstavu Hrdinovia odboja.

"Prostredníctvom viac ako 50 zbierkových predmetov zo Slovenska približuje úspechy i tragédie nášho spoločného odbojového hnutia počas 2. svetovej vojny," uviedla pre TASR vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová k výstave, ktorá je súčasťou výstavného projektu Nikdy sa nevzdáme! Ten v širších súvislostiach pripomína realitu Protektorátu Čechy a Morava, ako aj udalosti a osudy, spojené s 38 dňami stanného práva v období od 27. mája 1942 (deň atentátu na Reinharda Heydricha) a 3. júlom 1942.

Ako ďalej informuje SNM, obe výstavy otvoria za osobnej účasti prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a prezidenta Českej republiky Miloša Zemana.

Výstavný projekt v Historickej budove Národného múzea pripravili pri príležitosti 80. výročia atentátu na Reinharda Heydricha, zastupujúceho ríšskeho protektora v Čechách a na Morave. "Tento vrcholný čin československého zahraničného odboja, vykonaný Slovákom Jozefom Gabčíkom a Čechom Janom Kubišom, sa nezmazateľne zapísal nielen do našich dejín. A preto je Jozef Gabčík stredobodom výstavy, ktorá predstavuje aj ďalšie významné osobnosti domáceho a zahraničného odboja – Jána Goliana, Rudolfa Viesta, Otta Smika, Štefana Osuského, Milana Hodžu či Vladimíra Clementisa," priblížil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Múzeum podčiarkuje, že slovenská časť výstavného projektu vzdáva česť tisícom Slovákov a príslušníkom národností žijúcich na území Slovenska, ktorí sa počas 2. svetovej vojny zapojili do bojov proti nacistickému Nemecku a jeho satelitom. "A to nielen v československých vojenských jednotkách v zahraničí, v povstaleckej 1. čs. armáde na Slovensku a v domácom partizánskom hnutí, ale aj v armádach iných štátov protifašistickej koalície či v hnutiach odporu na území okupovaných krajín."

Výstavy potrvajú do konca októbra.