Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V Nemecku sa začína online divadelný festival Berliner Theatertreffen

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pokrok v oblasti streamovania divadelných predstavení, ktorý sa podarilo dosiahnuť za uplynulý rok, by sa za bežných okolností zrejme udial v priebehu troch až piatich rokov.

Berlín 13. mája (TASR) - V nemeckej metropole Berlín sa vo štvrtok večer začne 58. ročník jedného z najvýznamnejších divadelných festivalov Berliner Theatertreffen. Z dôvodu pandémie koronavírusu sa bude konať online a jednotlivé inscenácie si budú môcť diváci do 24. mája pozrieť zdarma. Informovala o tom agentúra DPA.

Otváracím predstavením, ktoré bude od 19:30 naživo streamované z divadla Schauspielhaus Zürich vo Švajčiarsku, bude inscenácia hry francúzskeho dramatika Jeana-Luca Lagarca s názvom Len koniec sveta v réžii Christophera Rüpinga.

Ide o mnohovrstvovú rodinnú drámu, ktorá zachytáva homosexuálneho umelca trpiaceho smrteľným ochorením AIDS, ktorý sa o rokoch vracia k svojej rodine a zobrazuje zložitosť komunikácie medzi najbližšími.

Ide o jednu z desiatich najpozoruhodnejších inscenácií spomedzi divadiel v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, ktoré sa každoročne dostanú do výberu poroty. V nedeľu večer bude z festivalového centra v divadle Haus der Berliner Festspiele odvysielané i odovzdávanie ceny pre herečku Sandru Hüllerovú za rok 2020, keď sa festival pre pandémiu COVID-19 nekonal.

Šéfka festivalu Yvonne Büdenhölzerová očakáva, že koronavírusová kríza bude divadelnú a celkovo kultúrnu sféru ovplyvňovať ešte v dlho. "Pandémia bude mať bez pochýb dôsledky," povedala s tým, že sa napriek štedrej pomoci nemeckej vlády obáva najmä finančných následkov. V ťažkej situácii budú najmä menšie divadlá či nezávislé kultúrne inštitúcie, ktoré možno už nikdy znova neotvoria, varovala. Týka sa to podľa nej i performerov pôsobiacich mimo divadelných scén, z ktorých už mnohí boli prinútení hľadať si nové zamestnanie.

Büdenhölzerová však vyzdvihla, že pokrok v oblasti streamovania divadelných predstavení, ktorý sa podarilo dosiahnuť za uplynulý rok, by sa za bežných okolností zrejme udial v priebehu troch až piatich rokov. Ide podľa jej slov o začiatok transformačného procesu.