Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V nomináciách na Dosky 2019 dominuje inscenácia Moral Insanity

Slovenský herec Peter Brajerčík v predstavení Moral insanity. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Mená víťazov sa verejnosť dozvie počas ceremoniálu 24. ročníka, ktorý sa uskutoční 10. novembra prvýkrát na doskách Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Asociácia súčasného divadla (ASD) oznámila v utorok nominácie na Divadelné ocenenia sezóny - Dosky 2019. V ankete ich určuje odborná divadelná obec, tento rok hlasovalo 46 kritikov, teoretikov a publicistov. Nomináciám dominuje inscenácia Moral Insanity. Mená víťazov sa verejnosť dozvie počas ceremoniálu 24. ročníka, ktorý sa uskutoční 10. novembra prvýkrát na doskách Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Prenos z podujatia odvysiela RTVS na Dvojke.

V kategórii najlepšia inscenácia sezóny sú nominovaní Fyzici v réžii poľského režiséra Jana Klatu (Činohra Slovenského národného divadla), Zem pamätá v réžii Jiřího Havelku (Slovenské komorné divadlo Martin) a Moral Insanity, ktorú voľne podľa románu Umberta Eca vytvorili herec Peter Brajerčík a režisérka Júlia Rázusová (Prešovské národné divadlo). "Je to projekt nezávislého divadla, premiéru mal v malom, novom súkromnom divadle Viola v Prešove. Text je doslovne šokujúci, treba naňho prísť mentálne pripravený. Sú to litánie zla, nenávisti, litánie predsudkov, je to produkcia, ktorá má veľmi čo povedať k dnešnej dobe," uviedla na tlačovej konferencii Zuzana Uličianska, garantka ankety a spoluautorka Dosky.

Na ocenenie najlepšia réžia sú nominovaní Jiří Havelka (Zem pamätá), Júlia Rázusová (Moral Insanity) a Jan Klata (Fyzici).

V kategórii najlepší mužský herecký výkon sezóny sú nominovaní Peter Brajerčík za herecký výkon v inscenácii Moral Insanity, Tomáš Grega za postavu Karola Duchoňa v inscenácii Zem pamätá a Daniel Fischer za postavu Dionýza v inscenácii Bakchantky (r. Rastislav Ballek, Činohra SND).

Nomináciu na ocenenie Najlepší ženský herecký výkon dostala Zuzana Konečná za postavu Anny v inscenácii Komúna (Divadlo Astorka Korzo '90), Barbora Andrešičová za postavu Alexa Chandlera v inscenácii Mechanický pomaranč (Divadlo Andreja Bagara v Nitre) a Tatiana Poláková za postavu Márie Stuartovej v inscenácii Maria Stuartová (Štátne divadlo Košice).

Nominovaných v kategórii najlepšia scénografia tvoria Júlia Rázusová v spolupráci s Dianou Strauszovou (Moral Insanity), Michal Lošonský (Hlava XXII, Divadlo A. Bagara v Nitre) a Justyna Lagowska (Fyzici).

No ocenenie za najlepší kostým sezóny sú nominovaní Diana Strauszová (Drotár, Divadlo A. Bagara v Nitre), Boris Hanečka (Otello, Štátna opera Banská Bystrica) a Katarína Holková (Bakchantky).

V kategórii najlepšia scénická hudba získali nomináciu Ivana Mer & Cristian Estrella za hudbu k inscenácii Pastierska symfónia (Divadlo Pôtoň, Bátovce), Martin Husovský (Moral Insanity) a G-Bod a Danosť za hudbu k inscenácii Kopanec (Divadlo Jána Palárika v Trnave).

Na mimoriadny počin v oblasti činoherného divadla sú nominovaní tvorcovia inscenácie hry nemeckých autorov - Gesine Schmidt a Andres Veiel: Kopanec (Divadlo Jána Palárika v Trnave), Mária Danadová a Monika Kováčová za koncept a réžiu inscenácie Neviditeľní (Bratislavské bábkové divadlo) a Peter Brajerčík a Júlia Rázusová za text k inscenácii Moral Insanity.

Nomináciu na mimoriadny počin v oblasti tanečného divadla získal Michal Gulán za postavu 12-ročného Chaplina v inscenácii Tulák Chaplin (Balet SND), autorky choreografie inscenácie 3x20 Ženy (Divadlo Štúdio tanca Banská Bystrica) a Jozef Vlk za réžiu inscenácie Jób (Dobris Company).

Ako upozornila Uličianska, prvýkrát v histórii ankety je medzi nominovanými spevák z Ázie. Titul mimoriadny počin v oblasti operného divadla môže získať čínsky operný spevák Zi-Zhao Guo, predstaviteľ Otella v inscenácii opery Gioachino Rossini: Otello (Štátna opera Banská Bystrica). Nominovaný je tiež Vinicius Kattah za hudobné naštudovanie opery Giuseppe Verdi: Otello (Štátne divadlo Košice) a za hlavnú postavu v tomto diele trojicu nominovaný uzatvára Titusz Tóbisz.

Aj v tomto roku sa organizátori rozhodli zapojiť do hlasovania verejnosť. Na www.cenydosky.sk je možné do 31. októbra hlasovať v ankete.