Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V obci Korytárky pod Poľanou sa opäť zídu fujaristi z celého Slovenska

Na archívnej snímke z 28. septembra 2019 účastníci Celoslovenského stretnutia fujaristov v Čičmanoch počas koncertu. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Súčasťou prehliadky sú tvorivé dielne pre deti, ukážky výroby syra, výroba kožuchov a pletených kapcov.

Korytárky 6. júla (TASR) - Fujaristov z celého Slovenska a ďalších účinkujúcich, členov folklórnych súborov a skupín, budú mať možnosť uvidieť tretí júlový víkend návštevníci Korytárok v Detvianskom okrese. Uskutoční sa tam 24. ročník Celoslovenskej prehliadky fujerášov. TASR o tom za organizátorov informoval Roman Malatinec.

Prehliadku na korytárskom amfiteátri otvorí v sobotu 16. júla program Ej pískaj mi fujerka. Nasledovať budú Spomienky starých nôt fujár, priestor dostanú aj folklórne súbory z Detvy a Banskej Bystrice. V nedeľu 17. júla pokračuje program po svätej omši priamo v Kostole Panny Márie Karmelskej v Korytárkach. Podujatie vyvrcholí popoludní v amfiteátri za kultúrnym domom galaprogramom s názvom Ej ktože to fujerá. Súčasťou prehliadky sú tvorivé dielne pre deti, ukážky výroby syra, výroba kožuchov a pletených kapcov.

Podujatie vzniklo koncom 90. rokov uplynulého storočia na počesť nestora detvianskych fujaristov Jozefa Rybára. Prehliadku organizujú Folklórne občianske združenie Javorie, Spolok fujarášov a obec Korytárky.