Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

Fujaristi z celého Slovenska sa opäť zídu v Detvianskom okrese

Na archívnej snímke Celoslovenská prehliadka fujerášov v Korytárkach pri Detve. Foto: TASR - Ján Krošlák

Prehliadku na korytárskom amfiteátri otvorí v sobotu program s názvom Valasi, valasi, škoda vašej krásy. Predstavia sa v ňom fujaristi z rôznych regiónov Slovenska i detský folklórny súbor z Detvy.

Korytárky 13. júla (TASR) - Fujaristov z celého Slovenska a ďalších účinkujúcich, členov folklórnych súborov a skupín budú mať možnosť uvidieť cez víkend návštevníci Korytárok v Detvianskom okrese. Uskutoční sa tam 25. ročník Celoslovenskej prehliadky fujerášov. TASR to za organizátorov potvrdil Roman Malatinec.

Prehliadku na korytárskom amfiteátri otvorí v sobotu (15. 7.) program s názvom Valasi, valasi, škoda vašej krásy. Predstavia sa v ňom fujaristi z rôznych regiónov Slovenska i detský folklórny súbor z Detvy. Nasledovať budú Spomienky starých nôt fujár, priestor dostanú aj folklórny súbor z Detvy a fujaristi z Podpoľania. Súčasťou prehliadky budú počas dňa tvorivé dielne pre deti, ukážky výroby kožuchov pod Poľanou i remeselná dielňa zameraná na výrobu handrových bábok. V kultúrnom dome v Korytárkach vystavia aj fujary a gajdy, popoludní môžu prísť záujemcovia na prednášku o týchto hudobných nástrojoch.

V nedeľu (16. 7.) pokračuje program po svätej omši priamo v Kostole Panny Márie Karmelskej v Korytárkach. Podujatie vzniklo koncom 90. rokov uplynulého storočia na počesť nestora detvianskych fujaristov Jozefa Rybára. Prehliadku organizujú folklórne občianske združenie Javorie, Spolok fujarášov a obec Korytárky.