Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

V parížskom chráme Saint-Germain-des-Prés vystúpil žilinský orchester

Na snímke Štátny komorný orchester (ŠKO) Žilina. Foto: TASR - Erik Mader

Na koncerte sa zúčastnilo viac než 600 divákov, medzi nimi aj veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku Ján Šoth.

Paríž 1. decembra (TASR) - Štátny komorný orchester Žilina spolu so sopranistkou Evou Bodorovou a flautistkou Klárou Valentovičovou pod taktovkou dirigenta Rastislava Štúra v piatok vystúpil na vianočnom koncerte zo Slovenska v parížskom chráme Saint-Germain-des-Prés.

"Bol to náš slovenský vianočný darček pre parížske publikum, ktorým sme opäť ukázali, že aj malá krajina prináša veľké umenie,"
uviedla pre TASR riaditeľka Slovenského inštitútu v Paríži Jana Kňažková.

V parížskom chráme zazneli slovenské skladby Preletel sokol z cyklu Obrázky zo Slovenska od Eugena Suchoňa, Musica slovaca pre husle a sláčiky od Ilju Zeljenku či koleda Búvaj dieťa krásne v úprave Adriána Harvana. Okrem nich uviedli aj skladby francúzskych a ďalších svetových skladateľov.

Na koncerte sa zúčastnilo viac než 600 divákov, medzi nimi aj veľvyslanec Slovenska vo Francúzsku Ján Šoth. Prišli aj zástupcovia diplomatického zboru z Česka, Maďarska, Slovinska a ďalších krajín.

Podujatie organizuje Slovenský inštitút v Paríži v spolupráci so slovenským veľvyslanectvom vo Francúzsku už 18. rok. Koncert sa konal pod záštitou slovenského ministerstva kultúry a ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.