Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

V Pezinku opäť zaznejú bubny na festivale DRUMFEST SLOVAKIA

Archívna snímka. Hosť festivalu Drum fest Slovakia Dan Mayo. Foto: Archív festivalu

Návštevníkov festivalu v priestoroch Domu kultúry v Pezinku čakajú vystúpenia špičkových bubeníkov, workshopy, výstava bubnov a činelov.

Bratislava 20. mája (Teraz.sk) - Už štvrtý raz sa v Pezinku stretnú profesionálni, amatérski, pasívni i aktívni nadšenci pre hru na bicie nástroje. Štvrtý ročník festivalu DRUMFEST SLOVAKIA sa uskutoční v sobotu 21. mája 2022 v Pezinku.

Tak ako mnohé iné kultúrne akcie aj tento festival mal nútenú prestávku počas pandémie. „Som si však istý, že dvojročná prestávka naše spojenie s fanúšikmi neprerušila,“ povedal pre Teraz.sk organizátor a autor projektu Petter Bittner.

Ako dodal, aj tento rok návštevníkov festivalu v priestoroch Domu kultúry v Pezinku čakajú vystúpenia špičkových bubeníkov, workshopy, výstava bubnov a činelov. Pod podujatím je organizačne podpísané občianske združenie P.R.D. (Pezinské rozprávkové divadlo) v spolupráci s Pezinským kultúrnym centrom a ďalšími partnermi.

Ako prezradil Petter Bittner, headlinerom tohto ročníka bude fenomenálny austrálsky bubeník Virgil Donati. Ďalším hosťom bude Adam Marko, jeden z najznámejších a najvyhľadávanejších bubeníkov v Maďarsku.

Domácich hráčov na bicie nástroje bude zastupovať Marián Slávka. Prichystal si špeciálny set s producentom svojich dvoch sólových albumov vLáska a vLáska 2. Slávka však pôsobil aj v ďalších skupinách ako napríklad Žena s ovocím, Talent Transport, Longital, Oskar Rózsa Quartet, či IMT Smile.

Bubeník Martin Valihora.
Foto: Petter Bittner


Ďalším predstaviteľom domácej scény bude Peter Solárik, ktorý popri iných oceneniach získal v roku 2020 Cenu Ladislava Martoníka za kvalitné inštrumentálne výkony s prihliadnutím na propagáciu jazzu a pedagogickú činnosť.

Na festivale predstaví využívanie súpravy bicích nástrojov v jazzovej hudbe od éry swingu po moderný jazz. K spolupráci si prizval renomovaného hráča na kontrabas, skladateľa aranžéra Róberta Ragana jr.

Súčasťou programu festivalu bude aj workshop hry na elektronickú sadu bicích nástrojov. Prostredníctvom praktických ukážok na sade GEWA E-Drum sa dozviete všetko podstatné o možnostiach hry na elektronické bicie.

Už tradične prítomní vzdajú hold bubeníckej legende, ktorá už nie je medzi nami. Tento rok to bude spomienka na Vinnieho Paula (Pantera, Hellyeah).

Novinkou je prehliadka hry mladých hráčov do 15 rokov pod názvom DRUM KIDS. Prostredníctvom videí na facebookovej stránke DRUMFEST SLOVAKIA môžu vyjadriť svoju lásku k bubnovaniu, pričom najzaujímavejšie výkony budú odmenené.

Počas dňa na prítomných čaká výstava bubnov a činelov s možnosťou vyskúšania nástrojov, bubenícky bufet, limitovaná edícia vína DRUMFEST SLOVAKIA a samozrejme priateľská kolegiálna atmosféra.