Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V pláne na rok 2023 je i zákon o Fonde na podporu kultúrneho dedičstva

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave 13. júla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľom zákona je podľa rezortu vytvoriť nezávislú inštitúciu, zabezpečujúcu a koordinujúcu podporu kultúrneho dedičstva.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Ministerstvo kultúry (MK) SR by malo do konca júna budúceho roka predložiť na rokovanie vlády návrh zákona o Fonde na podporu kultúrneho dedičstva. Vyplýva to z návrhu plánu legislatívnych úloh (PLÚ) vlády na rok 2023, ktorý prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním.

Cieľom zákona je podľa rezortu vytvoriť nezávislú inštitúciu, zabezpečujúcu a koordinujúcu podporu kultúrneho dedičstva. "Navrhovaný systém podpory obnovy, ochrany, reštaurovania a rozvoja kultúrneho dedičstva v oblasti pamiatkového fondu, archeologických nálezov a archeologických nálezísk by mal nahradiť časť dotačného systému MK, ktorý v súčasnej dobe predstavuje jediný systémový nástroj štátnej kultúrnej politiky na podporu obnovy kultúrneho dedičstva," uvádza ministerstvo.

V rámci legislatívnej iniciatívy rezortu kultúry ráta PLÚ v marci 2023 aj s novelou zákona o audiovízii, ktorá by mala riešiť skúsenosti z aplikačnej praxe, do septembra by mala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) predložiť na rokovanie kabinetu aj návrh novely zákona o ochrane pamiatkového fondu. "Aplikácia zákona vyvoláva potrebu upraviť existujúcu právnu úpravu týkajúcu sa ochrany pamiatkového fondu a výskumu i archeologických nálezov a nálezísk a tiež potrebu upraviť reštaurovanie pamiatkového fondu," vysvetľuje rezort v predloženom materiáli.