Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

V Prešove dnes odštartoval filmový festival Eastsider

Počas štyroch dní ponúkne svojim návštevníkom filmy domácich a zahraničných autorov rozdelené do štyroch tematických sekcií.

Prešov 23. augusta (TASR) - Filmový festival s názvom Eastsider odštartoval dnes večer v prešovskom kine Scala. Počas štyroch dní ponúkne svojim návštevníkom filmy domácich a zahraničných autorov rozdelené do štyroch tematických sekcií. Súčasťou festivalového programu budú aj hudobné vystúpenia.

Sekcia Svieži severný vietor prinesie výber najlepších titulov poľskej kinematografie posledných rokov. Tematikou jednotlivých snímok bude súčasnosť, ale aj obdobie druhej svetovej vojny či socialistická minulosť susedného Poľska. Festival v rámci spomínanej sekcie, dnes o 20.00 h otvoril v kine Scala, rumunsko-poľský titul s názvom Crulic. Ide o filmový projekt stojaci na pomedzí animovaného a dokumentárneho filmu.

"V sekcii Na západ od raja predstaví festival hlavné mesto Slovenska, Bratislavu, očami domácich filmárov, ktorí v jej lokalitách nachádzajú čoraz väčšiu záľubu," priblížil člen organizačného tímu podujatia Miro Lánik. V spomínanej sekcii nebudú chýbať napríklad filmy Jakuba Krónera, Bratislava film a Lóve či Devínsky masaker autorov Gejzu Dezorza a Jozefa Páleníka.

Profil maďarského režiséra Bélu Tarra je na programe filmového podujatia v rámci sekcie Legenda z juhu. "Festival premietne reprezentatívnu vzorku filmov bohatej kariéry režijného velikána, ktorý podľa vlastných slov s nakrúcaním skončil. Mladé filmárske talenty budú so svojimi študentskými filmami súťažiť v sekcii príznačne nazvanej Vychádzajúce hviezdy," doplnil Lánik.

Súčasťou prešovského festivalu bude aj hudobný program, ktorý dnes o 22.00 h odštartuje vo Wave clube koncert Davida Kollara a Indie Czajkowskej. Interpreti Dead Janitor, Pjoni & Ink Midget, vystúpia na rovnakom mieste z piatka na sobotu 25. augusta. Club Bizarre privíta približne v rovnakom čase na svojej pôde Plastic Swans, The Cubes a skupinu Chiki liki tu-a. Sobotňajší koncert vo Wave clube sa ponesie v réžii hudobných zoskupení - DJ Bootsie & VJ Kemuri a Teapot.