Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

V Prešove otvoria netradičnú výstavu Alopecia: Ja, tí druhí

Výstava fotografií s názvom Alopecia: Ja, tí druhí Foto: Krajská galéria v Prešove

Projekt vznikol primárne s cieľom zvýšiť povedomie o autoimunitne podmienenej chorobe charakteristickej vypadnutím vlasov a ochlpenia, ktoré postihuje prevažne mladých ľudí bez rozdielu pohlavia.

Prešov 27. marca (Teraz.sk) – Výstavu fotografií s názvom Alopecia: Ja, tí druhí otvoria vo štvrtok (28.marca) v suterénnych priestoroch Krajskej galérie v Prešove na Hlavnej ulici. Jej autormi sú dokumentarista Peter Zakuťanský a fotograf Thea JaCobra.

Projekt vznikol primárne s cieľom zvýšiť povedomie o autoimunitne podmienenej chorobe charakteristickej vypadnutím vlasov a ochlpenia, ktoré postihuje prevažne mladých ľudí bez rozdielu pohlavia. Človek s týmto ochorením necíti fyzickú bolesť, ale musí sa zmieriť s novou formou svojej identity.

„Spoločne s fotografom Thea JaCobra sa v tomto projekte na alopéciu nepozeráme primárne ako na chorobu, ale ako na ďalšiu z rozmanitých foriem inakosti,“ hovorí Zákuťanský. Projekt postavil na osobnej skúsenosti s alopéciou a sústredil doň ľudí s rovnakým ochorením z Českej republiky a Slovenska. V spolupráci s fotografom a multidisciplinárnym umelcom Thea JaCobra vznikla séria portrétov a film v Zákuťanského réžii. Projekt koncipovali ako kombináciu viacerých prístupov k jednému fenoménu.

Výstava potrvá do 9. júna 2024.

Peter Zákuťanský pochádza z Prešova, žije a tvorí v Bratislave. Vyštudoval audiovizuálne štúdiá na Filmovej fakulte VŠMU. Spolupracuje s dokumentaristom Marekom Šulíkom na projekte Rodinné archívy. Ide o zbieranie, digitalizovanie, katalogizovanie a sprístupňovanie amatérskych filmových záznamov verejnosti.

Thea JaCobra je multidisciplinárny umelec, ktorý sa narodil v Českej republike, momentálne žije a tvorí v Taliansku. Dlhodobo a intenzívne sa venuje telu ako ústrednému fenoménu svojej tvorby. V práci využíva spektrum médií, ako sú fotografia, performance a koncept, s cieľom preskúmať rôzne aspekty queer identity.