Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Rakúsku odliali zvon za tie, ktoré nacisti skonfiškovali z Česka

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Za myšlienkou pripomienkového zvonu stojí spolok Sanctus Castulus – Svätý Haštal. V minulosti tento spolok navrátil zmiznuté zvony do Kostola sv. Haštala v Prahe.

Praha 13. júna (TASR) - V rakúskom meste Innsbruck bol odliaty zvon, ktorý bude v Prahe pripomínať 9801 zvonov zrekvírovaných na území Českej republiky nacistami počas druhej svetovej vojny. TASR správu prevzala v pondelok z Noviniek.cz.

Vtedy boli zvony sňaté z českých a moravských zvoníc, roztavené a premenené napríklad na náboje do pušiek. Nový zvon symbolicky váži 9801 kilogramov, teda za každý nacistami zhabaný zvon jeden kilogram váhy.

Za myšlienkou pripomienkového zvonu stojí spolok Sanctus Castulus – Svätý Haštal. V minulosti tento spolok navrátil zmiznuté zvony do Kostola sv. Haštala v Prahe.

Odliatie spolok zadal najstaršiemu zvonárstvu v Rakúsku, dielni Grassmayr v Innsbrucku; na území Česka by podľa iniciatívy zvonári neodliali také množstvo hmoty.

Motív črepov zhabaných zvonov sa objavuje aj na reliéfnej výzdobe nového diela; autormi návrhu sú Krištof Čižinský a Jakub Kamínek.

Zvon teraz chladne, čo môže trvať aj týždne. Prvýkrát by sa mal v Prahe rozoznieť v auguste – 80 rokov po tom, ako z pražských Manín odišla do Hamburgu posledná loď s rekvírovanými zvonmi.

"Samotný zvon vyjde na osem až deväť miliónov korún (zhruba 323.600 – 364.000 eur), celkové náklady sa pohybujú na úrovni 12 miliónov Kč (približne 485.300 eur). Všetko sme vybrali cez verejnú zbierku. Zvon bude darovaný hlavnému mestu Prahe," povedal Ondřej Boháč, predseda spolku Sanctus Castulus.