Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Rimavskej Sobote odpremietajú dokument o pandémii očami miestnych

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Ako uviedol režisér celovečerného dokumentu Peter Pavlík, film je venovaný obetiam ochorenia COVID-19.

Rimavská Sobota 14. júna (TASR) – V Rimavskej Sobote budú v stredu (16. 6.) premiérovo premietať dokumentárny film s názvom '7829 km od Wu-chanu', ktorý obdobie pandémie nového koronavírusu mapuje z pohľadu miestnych obyvateľov. Ako pre TASR uviedol režisér celovečerného dokumentu Peter Pavlík, film je venovaný obetiam ochorenia COVID-19.

„Film sa zaoberá prvými 365 dňami pandémie na Slovensku očami ľudí z Rimavskej Soboty a okolia. Osudy respondentov sú však prenosné a podobné príbehy sa vyskytujú po celom svete. Cieľom bolo podať svedectvo o dobe, ktorú naša generácia do začiatku pandémie nezažila a aj upozorniť na fakt, že stále nie je koniec,“ vysvetlil Pavlík.

Pavlík, ktorý pri tvorbe scenáru spolupracoval s Katarínou Smacznou, priznáva, že natáčanie filmu poslúžilo počas obdobia pandémie i ako autoterapia. Motiváciou autorov však bola najmä potreba zdokumentovať neobvyklú situáciu prostredníctvom malého regiónu.

Premiéru dokumentu bude v stredu o 18.00 h premietať rimavskosobotské kino Orbis, druhá projekcia sa uskutoční v rovnaký deň o 20.30 h na Hlavnom námestí. Autori podotýkajú, že film nie je komerčným projektom a jeho široká distribúcia zatiaľ nie je plánovaná.

„Na druhej strane veríme, že sa film dostane aj do iných miest. Chceme osloviť niektoré kiná na Slovensku, festivaly či školy,“ dodal Pavlík s tým, že film sa časom určite objaví i v online priestore.