Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V RTVS začalo činnosť regionálne vzdelávacie centrum EBU

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

RTVS po vzore iných európskych televízií začína budovať vlastné oddelenie dátovej žurnalistiky.

Bratislava 6. júna (TASR) – Dvojdňový medzinárodný workshop zameraný na dátovú žurnalistiku, ktorý organizuje Európska vysielacia únia (EBU), sa začal vo štvrtok v priestoroch Slovenského rozhlasu v Bratislave. Súčasne odštartovalo svoju oficiálnu činnosť nové Regionálne centrum vzdelávania Akadémie EBU, ktoré pôsobí v RTVS. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

RTVS po vzore iných európskych televízií začína budovať vlastné oddelenie dátovej žurnalistiky. „Verím, že diváci čoskoro uvidia prvé výstupy nielen v spravodajstve, ale aj v publicistike,” uviedol šéfdramaturg aktuálnej a analytickej publicistiky RTVS Richard Bolješik.

Za posledný rok RTVS zintenzívnila spoluprácu s EBU. „Odrazilo sa to napríklad v rapídnom náraste počtu spravodajských príspevkov, ktoré posiela do výmennej siete EBU. Tie používa vyše sto členských televíznych a rozhlasových staníc na prípravu svojho spravodajstva," uviedla Rusnáková.

Okrem toho sa RTVS zapája do workshopov a školení, organizovaných vysielacou úniou. „Snažíme sa vzdelávať našich redaktorov ako po formálnej stránke - hlasový prejav a vystupovanie pred kamerou, tak po obsahovej a objektívne spracovávanie informácií považujeme za veľmi dôležité,” priblížil riaditeľ Sekcie ľudských zdrojov RTVS Václav Staškovič, podľa ktorého Regionálne vzdelávacie centrum EBU vytvára nový priestor na medzinárodné odovzdávanie skúseností aj v tejto oblasti.

Na workshope sa podľa Rusnákovej zišlo 20 redaktorov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a Ukrajiny. „Lektor Ville Juutilainen z Fínskeho rozhlasu im približuje problematiku zdrojov dát, ich filtrácie a využívania pri tvorbe redakčných príspevkov," ozrejmila hovorkyňa RTVS s tým, že fínsky odborník sa špecializuje na príbehy vychádzajúce z dát, vizualizáciu a nové spôsoby rozprávania príbehov. Pracuje pre dátový a interaktívny tím Plus Desk Fínskej vysielacej spoločnosti (YLE).

Európska vysielacia únia (EBU) má 73 členov v 56 krajinách, ktorí prevádzkujú stovky televíznych a rozhlasových staníc.