Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V Sade Janka Kráľa bude rekonštrukcia barokovej bitky v Prešporku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Vstup na podujatie je voľný, avšak z dôvodu aktuálnych pandemických opatrení sa akcia koná v režime OTP.

Bratislava 2. októbra (TASR) – V bratislavskom Sade Janka Kráľa sa v sobotu uskutoční kultúrno-historický festival Bitka o Bratislavu. Hlavnou časťou programu bude rekonštrukcia bitky z obdobia prvej polovice 17. storočia, zasadená do prostredia historického Uhorska. TASR o tom informoval manažér Skupiny historického šermu Richard Zamec.

"Počas šiesteho ročníka sa opäť posunieme v čase o rok dopredu, pôjde o rekonštrukciu bitky, respektíve krátkeho obliehania, ktoré sa odohralo pred bránami mesta v auguste 1621," priblížil Zamec. Podujatie sa začína o 10.00 h, keď salva z diel ohlási sprístupnenie tábora pre verejnosť. Súčasťou podujatia budú aj dobové remeslá.

Popoludní od 13.00 h je naplánovaný dobový kostýmový sprievod Starý mestom sprevádzaný zvukom bubnov. O dve hodiny sa uskutočnia manévre vojenských regimentov. V Sade Janka Kráľa sa následne po dobovom sprievode uskutočnia komentované ukážky výcviku pikanierov, mušketierov a iných bojových jednotiek. Rekonštrukcia historickej bitky o "Prešporok" z roku 1621 sa začne od 16.00 h.

Vstup na podujatie je voľný, avšak z dôvodu aktuálnych pandemických opatrení sa akcia koná v režime OTP. To znamená, že návštevník musí byť zaočkovaný, po prekonaní ochorenia COVID-19 nie viac ako pred 180 dňami alebo musí mať platný negatívny antigénový, PCR či LAMP test.