Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

V banskom múzeu uvedú virtuálnu výstavu Maximiliánov banský poriadok

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Výstavu pripravil Slovenský banský archív v spolupráci so SBM a neziskovou organizáciou Berg Schola.

Banská Štiavnica 8. septembra (TASR) – Virtuálnu výstavu s názvom Maximiliánov banský poriadok, môžu uvidieť v piatok 10. septembra od 14:00 návštevníci Slovenského banského múzea (SBM) v Banskej Štiavnici. Autor projektu, vedúci Slovenského banského archívu Peter Konečný ho uvedie v stálej expozícii SBM Baníctvo na Slovensku, ktorá je umiestnená v Kammerhofe.

„Maximiliánov banský poriadok, od ktorého prijatia uplynulo presne 450 rokov, predstavoval hlavný právny predpis, ktorý prostredníctvom 46 článkov reguloval banské podnikanie, ale i život baníkov a hutníkov počas obdobia takmer 300 rokov," informuje múzeum.

Poriadok obmedzil dovtedajšie privilégiá a práva banských miest a zároveň priniesol účinnejšiu kontrolu a reguláciu banskej činnosti. Vytvoril tak podmienky pre rozvoj štátneho podnikania v baníctve.

Virtuálny výstavný projekt prostredníctvom 15 kapitol komplexne predstaví nielen samotný Maximiliánov banský poriadok, ale aj širšie spoločenské kontexty, v ktorých sa banské právo formovalo. Uvedenie výstavy bude súčasťou programu, ktorý pripravilo SBM v rámci tradičných Salamandrových dní 2021.

Výstavu pripravil Slovenský banský archív v spolupráci so SBM a neziskovou organizáciou Berg Schola.