Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

V Senici sa uskutoční podujatie Päť storočí gitary na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dramaturgia koncertu prináša sólovú gitarovú a lutnovú hudbu 16. až 21. storočia spojenú s územím dnešného Slovenska.

Senica 31. augusta (TASR) – V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, sa uskutoční komorný koncert Päť storočí gitary na Slovensku. TASR o tom informovala Zuzana Dohnalová zo záhorskej galérie.

Dramaturgia koncertu prináša sólovú gitarovú a lutnovú hudbu 16. až 21. storočia spojenú s územím dnešného Slovenska. Počas vystúpenia zaznejú diela autorov a zbierok pochádzajúcich z tohto územia, v programe má zastúpenie každé storočie.

Sólový gitarový recitál prednesie Karol Kompas, ktorý sa okrem klasickej hudby aktívne venuje argentínskemu tangu, šansónu, muzikálu, džezu, rocku, improvizácii, aranžovaniu, písaniu textov piesní a publikačnej činnosti.

Na koncerte zaznejú diela od lutnistov Hansa Neusiedlera a Paula Charlesa Duranta zo 16., respektíve 18. storočia či gitaristu Josepha Kaspara Mertza z 19. storočia. Z obdobia 20. a 21. storočia v programe zaznejú kompozície niekoľkých slovenských skladateľov. "Bude to výber z tvorby pre gitaru Dušana Martinčeka, Pavla Kršku, Jevgenija Iršaia a Petra Machajdíka. V programe interpret zahrá aj jednu vlastnú kompozíciu," uviedla Dohnalová.