Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Slovenskej filharmónii odohrá recitál rodák z Charkova K. Lifschitz

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na koncerte zaznie aj jedno z posledných diel Leoša Janáčka pre klavír – cyklus V hmlách.

Bratislava 5. apríla (TASR) - V Malej sále Slovenskej filharmónie (SF) odohrá v utorok klavírny recitál rodák z Charkova Konstantin Lifschitz. "Je známy svojou hudobnou poetikou a farbistou hrou, ktorou odkrýva technický potenciál klavíra," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova k v poradí piatemu koncertu cyklu Klavír a klaviristi, ktorý sa začne o 19.00 h.

Konstantin Lifschitz vyštudoval moskovský inštitút pre nadané deti. Žije a pôsobí vo švajčiarskom Luzerne a koncertuje naprieč Európou. Program v Malej sále SF zostavil z diel viacerých skladateľov - Franza Schuberta, Leoša Janáčka, Claudea Debussyho a Ludwiga van Beethovena.

"Franz Schubert skomponoval mnoho diel pre klavír. Na utorkovom koncerte zaznie jeho Sonáta č. 16, ktorú kritici po koncerte porovnávali s Beethovenovými sonátami," dodala Tolstova ku koncertu, na ktorom zaznie aj jedno z posledných diel Leoša Janáčka pre klavír – cyklus V hmlách. "Skladateľ ho napísal krátko po smrti dcéry Oľgy," poznamenáva SF.

Zlatým fondom repertoáru klaviristov sú Prelúdiá Claudea Debussyho, z ktorých zaznie výber. "Na záver si návštevníci vypočujú Variácie F dur, op. 34 Ludwiga van Beethovena," uzavrela Tolstova.