Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V SF sa debutovo predstaví mladý husľový virtuóz M. Al-Ashhab

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na úvod večerov zaznie Ouvertura festiva, dielo ktoré Zeljenka premiéroval na Bratislavských hudobných slávnostiach v roku 1998.

Bratislava 17. mája (TASR) - Symfonické koncerty Slovenskej filharmónie (SF) pokračujú vo štvrtok a piatok (19. - 20. 5.). "Hosťami budú dvaja českí umelci – dirigent Leoš Svárovský a mladý husľový virtuóz Milan Al-Ashhab, rodák z Jeruzalema, ktorý od svojich piatich rokov žije v Čechách," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova ku koncertom s dielami Ilju Zeljenku, Felixa Mendelssohna Bartholdyho a Josefa Bohuslava Foerstera.

Na úvod večerov zaznie Ouvertura festiva, dielo ktoré Zeljenka premiéroval na Bratislavských hudobných slávnostiach v roku 1998. "V interpretácii mladého českého virtuóza Milana Al-Ashhaba si vypočujeme slávny Koncert pre husle a orchester e mol, op. 64 Felixa Mendelssohna Bartholdyho, ktorý patrí medzi najobľúbenejšie koncerty 19. storočia pre tento nástroj," dodala k dielu, ktoré skladateľ komponoval šesť rokov. Premiérovo ho uviedol huslista Ferdinand David, koncertný majster lipského orchestra Gewandhaus v roku 1845.

Návštevníci SF si ho vypočujú v interpretácii Milana Al-Ashhaba, ktorý sa v bratislavskej Redute predstaví debutovo. "Umelec študoval na pražskej AMU a v štúdiu pokračoval na viedenskej Universität für Musik und darstellende Kunst. Je víťazom mnohých interpretačných súťaží – v roku 2018 zvíťazil na prestížnej Medzinárodnej husľovej súťaži Fritza Kreislera v Rakúsku a o rok neskôr na XVI. Čajkovského husľovej súťaži v Moskve," priblížila Tolstova umelca, ktorý ako sólista spolupracoval s mnohými orchestrami a dirigentmi, hrá na husliach Nicolo Amati z roku 1662.

V závere programu figuruje tretia symfónia českého skladateľa Josefa Bohuslava Foerstera, ktorého symfonická tvorba je na Slovensku pomerne neznáma. "Celkovo skomponoval päť symfónií. Z tretej, ktorá zaznie v SF v slovenskej premiére, vyžaruje duchovno a humanizmus. Okrem komponovania sa Josef Bohuslav Foerster venoval aj maliarstvu a literatúre," uzavrela Tolstova.