Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Kultúra

V Slovenskej filharmónii zaznie James Judd a Brucknerova 8. symfónia

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Na koncertoch odznie dielo samostatne, pretože zážitok z neho je jedinečný a existuje len sám osebe, uzavrel.

Bratislava 9. marca (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) sa vo štvrtok a piatok (10. a 11. 3.) opäť predstaví pod taktovkou Jamesa Judda, bývalého šéfdirigenta SF. V jeho naštudovaní zaznie monumentálna 8. symfónia Antona Brucknera, posledná, ktorú skladateľ dokončil. "Aj týmito koncertmi vyjadria Slovenská filharmónia a James Judd solidaritu vojnou postihnutej Ukrajine," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Pripomenula, že Brucknerova Symfónia č. 8 c mol, WAB 108 zaznela v premiére v roku 1892 vo Viedni pod taktovkou Hansa Richtera. Nazývaná je niekedy aj "Apokalyptická".

"Gigantická a nádherne hlboká 8. Brucknerova symfónia má medzi jeho symfóniami a v rámci celého orchestrálneho repertoáru veľmi dôležité miesto," hovorí o symfónii Judd. Skladba podľa neho obsahuje veľkú vieru v ľudského ducha. "Nie je otázkou, či ste ako Anton Bruckner hlboko veriaci človek. V čokoľvek veríte, veríte v ľudského ducha, veríte v schopnosť ľudstva prežiť a dostať sa na nadpozemské miesto. Táto hudba nás tam zavedie," vysvetlil bývalý šéfdirigent SF. Dodáva, že v skladbe si môžu poslucháči vypočuť nádherné Adagio. "Jedno z najkrajších vôbec. Na koncertoch odznie dielo samostatne, pretože zážitok z neho je jedinečný a existuje len sám osebe," uzavrel.

Filharmónia ďalej upozorňuje, že koncerty v SF sa konajú v režime ZÁKLAD, dostupné sú pre všetkých návštevníkov bez ohľadu na ich očkovací status.