Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Slovenskej filharmónii budú znieť diela súčasných skladateľov

Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor, foto z archívu. Foto: Slovenská filharmónia/Ján Lukáš

Jedným z diel, ktoré v sobotu odznie, je skladba pre organ a orchester Chiaroscuro, ktorú skladateľ Borzík venoval na pamiatku obetiam pandémie.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Diela súčasných skladateľov Jany Kmiťovej, Lukáša Borzíka, Mariána Lejavu a Vladimíra Bokesa zaznejú v svetovej premiére v sobotu (6. 11.) v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie (SF). Poslucháči si ich vypočujú v interpretácii SF a Slovenského filharmonického zboru pod taktovkou Poliaka Szymona Bywalca na mimoriadnom koncerte v rámci 31. ročníka festivalu Nová slovenská hudba. "Sólistami večera budú klaviristi Ivan a Diana Buffa, organista Marek Štrbák, huslista Milan Paľa, sopranistka Andrea Ľuptáková a barytonista Tomáš Šelc," TASR informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Na úvod zaznie Koncert pre dva klavíry a orchester Neprítomnosť / Abwesenheit Jany Kmiťovej, ktorá o tomto diele napísala: "Keď som pred rokmi pri jednej skúške v bratislavskej Redute počula hrať Ivana a Dianu Buffa, vedela som hneď, že pre nich raz napíšem koncert pre dva klavíry a orchester. Lepšie povedané, koncert sa začal písať sám už od tohto prvého momentu. Mimoriadna intenzita hry týchto dvoch hráčov, ojedinele silný kontakt medzi nimi a zázračná pestrosť ich bohatej farebnej i dynamickej škály sa ma v danom momente dotkli tak hlboko, že už počas znenia skladby, ktorú vtedy interpretovali, vo mne začala znieť hudba nová, hudba iba pre nich dvoch."

Druhým dielom večera bude skladba pre organ a orchester Chiaroscuro, ktorú Borzík venoval na pamiatku obetiam pandémie. V interpretácii Paľu zaznie koncert pre husle a orchester, op. 23B Vertigo Mariána Lejavu, ktorý sa vyjadril: "Husľový koncert č. 1 Vertigo op. 23 vznikol na objednávku dirigenta Pavla Šnajdra, pre jeho orchester Brno Contemporary Orchestra v zime 2017 - 2018. Bol komponovaný priamo pre Milana Paľu, ktorému je dedikovaný. Orchestrálna verzia vznikla na jeseň 2018."

Koncert, na ktorom poslucháči môžu spoznať hudbu štyroch súčasných slovenských skladateľov, uzavrie Te Deum pre soprán, barytón, miešaný zbor a orchester op. 93 Vladimíra Bokesa. "Bezprostredným podnetom pre jeho vznik boli udalosti Sviečkovej manifestácie 25. marca 1988, keď polícia vodnými delami rozohnala pokojne sa modliaci dav veriacich," dodala Tolstova.